Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ni politimenn arrestert etter drapsraid i Brasil

- Mange går rundt og er redd for politiet.

«HVEM DREPTE DE 19?» Disse ungdommene holder opp et banner med teksten «Hvem drepte de 19?», ved siden av sorte sekker som skal representere de som ble drept i sommer. Drapene har ført til voldsomme protester, mot det demonstrantene mener er manglende vilje fra politiet til å etterforske saken. Foto: Andre Penner / AP / NTB Scanpix
«HVEM DREPTE DE 19?» Disse ungdommene holder opp et banner med teksten «Hvem drepte de 19?», ved siden av sorte sekker som skal representere de som ble drept i sommer. Drapene har ført til voldsomme protester, mot det demonstrantene mener er manglende vilje fra politiet til å etterforske saken. Foto: Andre Penner / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Sao Paulo i Brasil har arrestert ni av sine egne, mistenkt for å sta bak en rekke drap i utkanten av landets største by, melder BBC.

Etterforskerne mener politimennene trolig var ute etter å hevne at en politimann ble skutt under et ran i området, da 19 mennesker ble drept i løpet av noen timer den 13. august i år.

- Frykter politiet Ikledd finlandshetter skal de ha gått rolig inn på en bar, før de geleidet bargjestene inn mot veggen der de skal ha drept 19 personer. Ifølge nyhetsbyrået AFP ble scenen fanget opp av flere sikkerhetskamera i baren.

- Mange går rundt og er redd for politiet, og ønsker minst mulig kontakt med politiet. Det er både ekstreme tilfeller av drap, men også mindre dramatiske situasjoner, at folk kreves for penger når de blir stoppet i politisperringer, for å slippe videre, sa Brasil-ekspert Torkjell Leira, forfatter av boka «Brasil - Kjempen våkner», til Dagbladet den gang.

De ni mistenkte politimennne ble arrestert i en større politiaksjon i Sao Paulo. Mer enn 400 politifolk skal ha deltatt i operasjonen, der det ble gjort beslag i blant annet våpen og mobiltelefoner.

53 000 voldelige dødsfall Ifølge Leira, som selv har lange opphold i landet bak seg, har særlig det militære delstatspolitiet et slett rykte i befolkningen. Det er trolig ikke uten god grunn, skal man tro Amnesty International - som melder om at militærpolitiet i Rio de Janeiro alene, har vært ansvarlig for mer enn 1500 dødsfall de siste fem årene. Landet hadde ifølge Brasils forum for offentlig sikkerhet 53 646 voldelige dødsfall i 2013.

Politiet i Brasil kommer langt ned i rangeringen av hvilke samfunnsinstitusjoner folk har mest respekt for. Leira fortalte Dagbladet i august at det finnes ulike typer politi, og at militærpolitiet i delstatene ligger under guvernøren i delstatene.

- Det ble opprettet under militærdiktaturet, og følger en militær logikk, sier han.

- Nesten alltid militærpolitiet Ifølge BBC rapporterer Amnesty International om flere tilfeller der politiet har skutt personer som allerede hadde overgitt seg.

- I nesten alle massakrene som skjer i Sao Paulo er militærpolitiet involvert. Dynamikken i henrettelsene, bruken av masker, timingen - det høye tallet på ofre - alt sammen er en modell som gjentas, sa professor Camilla Dias ved Universitetet i Sao Paulo til nyhetsbyrået AFP i august. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!