Kristiansand kommune:

Ni smittet etter vaksine

Ni beboere ved Grimtunet omsorgssenter i Kristiansand har fått påvist covid-19 etter vaksinering.

BOKOLLEKTIV: Grimtunet omsorgssenter i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
BOKOLLEKTIV: Grimtunet omsorgssenter i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 74 900 +396
mutantsmittet1 800
døde 635 +3
påvist smittet 117 000 000+367.5K
døde 2 590 000 +5.2K
Se mer

Tirsdag formiddag opplyser kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik i Kristiansand kommune at ni beboere ved Grimtunet omsorgssenter i Kristiansand har fått påvist covid-19 etter å ha mottatt coronavaksinen. Saken ble først omtalt av NRK.

- De ni beboerne ved Grimtunet bokollektiv har mottatt to doser med vaksine, men har blitt utsatt for smitte svært nær tidspunktet for da dose nummer to ble satt. Det vil si at de ikke hadde fullgod vaksinasjonseffekt på tidspunktet da de ble utsatt for smitte, sier kommuneoverlegen til Dagbladet og fortsetter:

- Sykdomsforløpet hos de ni smittede er så langt bemerkelsesverdig fredelig, noe som tyder på at de har hatt god og viktig effekt av vaksinasjonen som de har mottatt.

Fjærtoft Vik opplyser til Dagbladet at utbruddet er meldt til Folkehelseinstituttet, slik som kommunene gjør med alle utbrudd.

Ifølge Espen Nakstad vil kanskje alle pensjonister være vaksinert etter påske. Video: Dagbladet TV Vis mer

Undersøkes

For omkring to uker siden fikk flere beboere ved sykehjemmet Gerdas gård i Göteborg i Sverige påvist covid-19 til tross for at de hadde mottatt sin andre dose av coronavaksinen. Den gang uttalte medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Dagbladet at dette også undersøkes i Norge.

- Folkehelseinstituttet undersøker virkningen av vaksinen ved å koble sammen pasientregistre og vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Det blir spennende å se resultatet av disse undersøkelsene, opplyste Madsen til Dagbladet.

AVVENTENDE: Overlege i Legemiddelverket, Sigurd Hortemo, er avventende til jubelrapporten fra Oxford om AstraZeneca-vaksinen. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Vis mer

Oppfordring

Han oppfordret også norske leger om å melde inn liknende tilfeller til Legemiddelverket.

- Vi er veldig interesserte i å finne ut av hvor effektive coronavaksinene er hos eldre mennesker, og ber norske leger om å sende melding til oss dersom de oppdager tilfeller hvor vaksinen kan ha sviktet, sa Madsen og fortsatte:

- Det er viktig at norske leger melder fra, uansett aldersgruppe, slik at vi eventuelt kan undersøke det nærmere. Fordi dersom et legemiddel ikke har den effekten som man antar at det har, så regnes det også som en bivirkning.

Status vaksinasjon Full oversikt

391 072 (7.3%)i Norge har fått dose nr 1
209 419 (3.90%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer