- Ni ting du kan gjøre for å kutte utslipp, Erna

Her er miljøbevegelsens krav til regjeringen etter at Norge igjen har økt utslippene.

ØKTE UTSLIPP: En økning i utslippene fra veitrafikken, er blant grunnene til at klimagassutslippene i Norge økte med 0,4 prosent i 2018. Nå krever miljøbevegelsen handling. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
ØKTE UTSLIPP: En økning i utslippene fra veitrafikken, er blant grunnene til at klimagassutslippene i Norge økte med 0,4 prosent i 2018. Nå krever miljøbevegelsen handling. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag denne uken kom nyheten om at Norges utslipp av klimagasser økte i 2018. De foreløpige tallene som ble presentert av SSB, viser en liten økning på 0,4 prosent.

Samtidig er verden i en situasjon der utslippene må nær halveres innen 2030, dersom vi skal ha en rimelig sjanse til å stoppe den globale oppvarmingen på 1,5 grader.

Deretter må menneskeskapte utslipp av CO2 bli så godt som helt borte innen 2050, ifølge FNs klimapanel.

Tall fra statsbudsjettet 2019 viser at med dagens politikk, og en verden som utvikler seg noenlunde slik den har gjort til nå, vil ikke Norges utslipp være i nærheten av å følge samme spor.

- Norge holder stø kurs mot dramatiske klimaendringer, sa klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero til Dagbladet tidligere i uka.

De anslåtte utslippskuttene i Norge fram mot 2030 er på rundt 14 prosent. I 2050 kan utslippene, ifølge statsbudsjettet, bare ventes å være 40 prosent lavere enn i dag.

Dette har også Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) vært tydelig på flere ganger: Norge må gjøre mer.

Dagbladet har denne uka vært i kontakt med flere miljøoranisasjoner, og bedt dem komme med konkrete forslag til hva regjeringen og Elvestuen bør gjøre med en gang, for å få ned utslippene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer