Sommerferie

Ni uker ferie: - Provoserer

I Oslo og Bærum er skoleferien i år ei uke lenger enn vanlig – ni uker. Mange foreldre sliter med å få feriekabalen til å gå opp. - Forundrer og provoserer, sier tobarnsmoren Ingunn.

FORUNDRET: Ingunn S. Eriksen er mamma til to. Hun skjønner ikke Utdanningsetatens begrunnelse for den lange ferien, og mener det ville vært lettere å spre dagene ut over året. Foto: Privat
FORUNDRET: Ingunn S. Eriksen er mamma til to. Hun skjønner ikke Utdanningsetatens begrunnelse for den lange ferien, og mener det ville vært lettere å spre dagene ut over året. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Oslo er siste skoledag fredag 17. juni. Første skoledag etter ferien er mandag 22. august.

Hver kommune kan selv bestemme hvordan skoleåret skal organiseres, så lenge skoleåret har 190 dager.

I Bergen kommune er sommerferien nesten to uker kortere enn i Oslo. Der er sommerferien sju og ei halv uke. Siste skoledag i Bergen er 22. juni og første skoledag etter ferien er 15. august, slik Aftenposten tidligere har omtalt.

«Helhetsvurdering»

Utdanningsetaten opplyser til Dagbladet at det var en «helhetsvurdering» som gjorde at sommerferien i Oslo i år ble ni uker lang.

- Skoleårets lengde, tidspunktet for fellessensuren fastlagt av Utdanningsdirektoratet og plasseringen av helligdager er blant grunnene til dette. Etter en helhetsvurdering landet vi på en skolerute som gir ni ukers sommerferie i år. Vi har også lagt vekt på å ha samme skolerute som omliggende kommuner, for eksempel Bærum, skriver divisjonsdirektør i Utdanningsetaten Marianne Mette Stenberg i en e-post til Dagbladet.

Mange tenker at to år med pandemi og hjemmeskole har vist hvor viktig det er for mange elever å være på skolen – men nå skal de altså være hjemme mer enn to måneder i Oslo.

- Vi har forståelse for at dette kan skape utfordringer i hverdagen til familier, men av flere grunner ble det slik i år. Vi har 190 skoledager i året og hvis ferien hadde vært åtte uker, ville disse fridagene blitt fordelt på andre tidspunkter av året, skriver Stenberg i Utdanningsetaten.

Lange ferier kan bidra til å forsterke sosiale forskjeller. Det er et uttalt mål at den offentlige, norske skolen skal bidra til å utjevne sosiale forskjeller.

- Vi vet at de sosiale skillene kan være ekstra utfordrende i sommerferien. Derfor er vi opptatt av å nå elever i levekårsutsatte områder og særlig sårbare barn med tilbudet vi har i sommer, svarer Stenberg.

Hun viser til Sommerskolen, som arrangeres av Oslo kommune, og at det blir arrangert lokale sommertilbud på en rekke skoler for elever på 5.–7. trinn og 8.–10. trinn.

MANGE SOMMERDAGER: I Oslo og Bærum er ferien i år hele ni uker. Barn eldre enn fjerde klasse (10 år) har ikke tilbud om Aktivitetsskole, eller skolefritidsordning. Ikke alle foreldre har fleksible jobber og besteforeldre som kan være barnevakt. Foto: NTB Shutterstock.
MANGE SOMMERDAGER: I Oslo og Bærum er ferien i år hele ni uker. Barn eldre enn fjerde klasse (10 år) har ikke tilbud om Aktivitetsskole, eller skolefritidsordning. Ikke alle foreldre har fleksible jobber og besteforeldre som kan være barnevakt. Foto: NTB Shutterstock. Vis mer

Provosert

Ingunn S. Eriksen fra Oslo er mamma til to barn på 12 og 14 år. Både hun og mannen er yrkesaktive. Den ekstra ferieuka har gjort det enda vanskeligere å få sommerkabalen til å gå opp.

Utdanningsetaten har tidligere begrunnet den ekstra ferieuka i Oslo med sein eksamensdato for 10. klasse våren 2023, og behov for å ha lærere på jobb når eksamensresultatene kommer. Den begrunnelsen kjøper ikke Eriksen.

- Begrunnelsen forundrer og provoserer meg. Jeg skjønner at enkeltelever i 10. klasse neste sommer kan ha behov for oppfølging, men at løsningen på det er en ordning som rammer barn og foreldre på alle trinnene, er for meg en gåte. Dette kunne man ha løst med enkeltfridager gjennom skoleåret. Det klarer de fleste, sier hun til Dagbladet.

- De som har godkjent denne ordningen, er de samme som bekymret seg for de svake barna under pandemien. Det er jo særlig denne gruppa barn og unge som rammes aller hardest av denne løsningen. Hvor ble det av omsorgen for denne gruppa? spør Eriksen.

Savner tilbud for eldre barn

Eriksen er bosatt vest i Oslo, i Vestre Aker bydel. Dette er blant områdene hvor skolene har fått mindre støtte til lokale tilbud.

- At kommunen gir ekstra AKS-tilbud er bra for de minste, men det hjelper jo ikke for de eldre barna. Å fylle ni uker med meningsfulle aktiviteter for en 14-åring, er ikke like enkelt for alle. Når noen har mulighet til å betale for sommerskoler og andre ikke har det, forsterkes ulikheten ytterligere. I bydeler hvor forskjellene allerede er store, blir denne effekten enda større, sier hun.

Selv har hun og mannen nokså fleksible jobber, noe som er en av grunnene til at de får det til å gå opp i år. Eriksen frykter ni uker sommerferie er blitt den nye normen, og at samme problem vil dukke opp neste år.

Hun mener at ni uker ferie også er lenge å være borte, med tanke på læringen.

- Åtte uker er allerede for lenge, avslutter Eriksen.

PASSKAOS: Har du ikke rukket å skaffe deg nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan du besøke uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Kan være tøft

Ingvill W. Alisøy-Gjerløw i Røde Kors sier sommeren kan være litt tøff for familier som ikke har råd til å reise på ferie.

Derfor arrangerer Røde Kors ulike sommeraktiviteter for barn og unge landet rundt, og familietilbudet «Ferie for alle».

Alisøy-Gjerløw understreker at én ekstra ferieuke kan være vanskelig for mange, men det kommer an på familiesituasjonen og om de har et stort nettverk eller besteforeldre som kan passe.

- Det koster en del hvis en skal kjøpe seg tilbud i de ukene. Nå har vi vært gjennom en pandemi og mange har det tøft økonomisk med økte strømpriser og bensinpriser. Det gjør at mange er i en utfordrende økonomisk situasjon, og det kan bli mer synlig i ferien, sier hun og legger til:

- Lengre ferie kan forsterke slike sosiale forskjeller, da det blir en lengre periode å få kabalen til å gå opp.

Lokale tilbud

Heller enn sommerskole for barnetrinnet i august, har Utdanningsetaten i Oslo i år valgt å sette av 5,3 millioner kroner til lokale tilbud på skolene. Et av kriteriene for å få tildelt slike midler, er foresattes inntekt og utdanning. Det betyr at det blir flere lokale tilbud i Oslo øst og sør, og mindre i Oslo vest.

- Bydelene i indre øst og sørøst prioriteres dermed litt opp, men målet er at det skal være tilbud over hele byen, har Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), byråd for oppvekst og kunnskap, tidligere uttalt til Aftenposten

Utdanningsetaten opplyser at alle grunnskoler fikk mulighet til å søke om midler til lokale sommertilbud.

- Disse tilbudene vil primært rette seg mot 5. til 10. trinn, skriver divisjonsdirektør Marianne Mette Stenberg, og fortsetter:

- Alle skoler som søkte om midler, fikk det de søkte om, og til sammen vil de tilby i overkant av 6700 plasser. Målet er at flest mulig elever skal kunne få tilbud om aktiviteter i sommerferien uansett hvor i byen de bor.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer