Ni ukers desperat kamp

FROGNER (Dagbladet): I ni uker framover blir trivelige Frogner grendehus slagmarken i tidenes rettsdrama. Her skal sorenskriver Trond Våpenstad og hans meddommere avgjøre skyldspørsmålet i trippeldrapet som rystet Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er snart to år siden Anne Orderud Paust og foreldrene Marie Orderud og Kristian Magnus Orderud ble skutt og drept i kårboligen i Sørum.

I morgen kl. 09.00 skal de fire tiltalte sitte benket ved vindusveggen i rettslokalet. Først 22. juni er dramaet over. Uansett om kjennelsen blir skyldig eller ikke skyldig, regner de fleste med at den blir anket videre i rettssystemet.

Åtte forsvarere

De tiltalte, Veronica Orderud, Per Kristian Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød, får alle stille i retten med to forsvarere hver.

- Når jeg har tillatt at de tiltalte får oppnevnt to forsvarere, skyldes det at saken skal gå over hele ni uker. Med to forsvarere er retten godt rustet ved sykdomsforfall, som ellers kunne lamme rettsforhandlingene, sa Våpenstad, som er rettens formann, til Dagbladet før påske.

Pårørende, familiemedlemmer, presse og publikum deler de 110 publikumsplassene i lokalet.

Nes herredsrett har også leid halve idrettshallen som ligger vegg i vegg. Den skal fungere som pressesenter.

Over 80 journalister fra aviser, radio, nettaviser og fjernsyn skal følge saken.

Bryllup og konfirmasjon

Hver fredag blir rettssalen rigget ned, slik at bryllup, konfirmasjoner og idrettsarrangementer kan gå av stabelen som planlagt.

Ifølge Kjell Hulby, daglig leder i Frogner Idrettslag, har to av de tiltalte besøkt grendehuset sammen med sine forsvarere.

- Det gjorde inntrykk. Det er menneskeskjebner involvert, sier han mens han viser Dagbladet rundt i lokalene.

Det er omtrent 12000 innbyggerne i Sørum kommune i Akershus. Mange av dem kjente drapsofrene eller enkelte av de tiltalte.