Ni værfaste på Svalbard hentet av helikopter

Longyearbyen: Klokka 11.30 i dag nådde et helikopter fram til fire franske turister og fem redningsmannskaper ved Filchner-fonna nordøst på Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette opplyser informasjonsrådgiver Terje Carlsen ved Sysselmannens kontor. Et redningsforsøk ved 6.30-tiden i morges måtte avbrytes på grunn av dårlig vær.

Forholdene ved Filchner-fonna var svært vanskelige, og de ni personene fikk beskjed om å holde seg helt i ro i telt på grunn av mange bresprekker, dårlig sikt og vind.

Nødssituasjon

De fire franske turistene utløste i går ettermiddag en nødpeilesender på Svalbard etter at en av dem hadde falt i en bresprekk.

Det ble først forsøkt å sende et helikopter, men været var for dårlig. Fem snøscooterpatruljer fra Sysselmannens kontor og fra Røde Kors Hjelpekorps ble derfor sendt innover mot området ved 21-tida.

Turen skulle normalt tatt to-tre timer, men det dårlige været og problemer med bresprekker i området gjorde at redningsmannskapene brukte over seks timer. Underveis kjørte en av scooterne i en bresprekk. Føreren slapp uskadd fra hendelsen.

Ved 3.30-tida kom scooterpatruljene fram til franskmennene. Alle fire var i live, men han som hadde falt i bresprekken hadde pådratt seg skader.

Den skadde ble hentet opp ved 5-tida. Han hadde hode- og bruddskader og var nedkjølt etter nærmere 12 timers opphold i bresprekken. Mens de ventet på helikopteret, fikk den skadde førstehjelp for å få opp kroppstemperaturen.

De franske turistene, tre menn og en kvinne i alderen 22 til 40 år, har vært på en rundtur på Svalbard med snøscooter.

De var på vei mot det høyeste fjellet på Svalbard, Newton-toppen, da de fikk problemer og måtte utløse nødpeilesenderen.

(NTB)