Orbital cellulitt og covid-19:

Niåring fikk «covid-øye»: - Kunne blitt blind

Ni år gamle Zac Morey fikk en sjelden coronakomplikasjon på øyet.

COVID-ØYE: Zac Morey (9) ble rammet av den skremmende, men sjeldne, komplikasjonen kalt «covid-øye». Foto: SWNS / NTB
COVID-ØYE: Zac Morey (9) ble rammet av den skremmende, men sjeldne, komplikasjonen kalt «covid-øye». Foto: SWNS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Zac (9) begynte å klage over et sårt øye allerede 22. desember, men da tenkte ikke mora Angela Morey (37) noe mer over det.

Familien fra Bradley Stoke i Storbritannia var ennå ikke klar over at det skulle bli ei dramatisk juleuke.

Øyet hovnet opp

Hele familien isolerte seg 16. desember etter å ha blitt smittet med coronaviruset. Det forteller Angela Morey til BBC.

Hun har delt et innlegg om sønnens tilstand på Facebook, og har gitt Dagbladet tillatelse til å gjengi historien.

22. desember, ei uke etter at han testet positivt, testet Zac negativt på to coronatester.

Men det var noe galt med hans venstre øye.

Før øyet begynte å hovne opp, hadde Zac bare forkjølelsesaktige symptomer, skriver nettstedet Study Finds, som omtaler forskningsrapporter fra universiteter og tidsskrifter.

- Kan forårsake blindhet

Da sønnens tilstand ikke bedret seg, kontaktet fembarnsmora sønnens fastlege, før hun ble henvist til øyesykehuset i Bristol.

Der ble Zac diagnostisert med orbital cellulitt, en bakterieinfeksjon i øyehulen. En slik infeksjon kan bli forårsaket av en annen infeksjon, og i dette tilfellet er det mest sannsynlig forårsaket av Zacs covidsykdom, sier Morey.

Når det oppstår en infeksjon i øyehulen, vil hevelsen utøve et farlig trykk på øyet, skriver Lommelegen. Da risikerer infeksjonen å spre seg til selve øyet og kan gi blindhet. Infeksjonen kan også spre seg lenger bak i hodet mot hjernen, opplyser nettstedet.

Ifølge Study Finds har enkelte forskere koblet diagnosen til covid-19.

- Legene sa det var en reaksjon på viruset som rammer barn. De sa at hvis det går for langt inn i øyet, så kan det forårsake blindhet, sier mora til Study Finds.

På sykehuset skrev de ut resept på antibiotika og krem, og familien fikk reise hjem igjen.

- Aldri sett noe liknende

Men behandlingen tok ikke knekken på infeksjonen. Zacs øye hovnet opp og lukket seg, slik at han ikke greide å se noen ting.

- Øyet hans så ut som det skulle eksplodere. Det var umulig for ham å åpne det uten å strekke huden. Jeg har aldri sett noe liknende, det var så hovent, sier Morey til nyhetsbyrået South West News Service (SWNS).

På selveste julaften ble niåringen derfor innlagt på barnesykehuset i Bristol for å få intravenøs behandling.

Jul på sykehuset

Dermed måtte Zac feire jul på sykehuset. Men mamma Morey sørget for at han ikke var alene på morgenen første juledag.

JUL PÅ SYKEHUSET: Selv om Zac måtte feire 1. juledag på sykehuset, sørget mora for at han fikk pakkene sine tidlig om morgenen. Foto: SWNS / NTB
JUL PÅ SYKEHUSET: Selv om Zac måtte feire 1. juledag på sykehuset, sørget mora for at han fikk pakkene sine tidlig om morgenen. Foto: SWNS / NTB Vis mer

Det er nemlig tidspunktet britene åpner julegavene sine.

- Det viktigste for meg var at han ikke skulle være alene eller trist. Da jeg kom dit, hadde de ansatte kledd seg ut og gjort i stand en pose med pakker til ham, forteller hun til BBC.

Zac ble skrevet ut fra sykehuset 26. desember, etter at legene gjorde en undersøkelse som bekreftet at synet hans var tilbake til normalen.

- Han har det så mye bedre nå, han var veldig heldig, skriver mora i en melding til Dagbladet.

Kobles til coronavirus

Verdens helseorganisasjon (WHO) lister opp røde og irriterte øyne som et mindre vanlig symptom ved covid-19.

BØNN TIL FØLGERNE: Kvinne ber folk om å ta vaksinen i siste video før hun dør av covid. Video: Tiktok - atasteofalex. Vis mer

Flere studier har koblet orbital cellulitt med coronavirus, deriblant en publisert i den vitenskapelige databasen Sciencedirect og en annen i The Journal of Craniofacial Surgery.

Ifølge Study Finds har studier vist at covid-19 kan forårsake mer enn 200 langvarige symptomer.

Covid-tær og hjerteproblemer

En av de sjeldne komplikasjonene man har sett hos barn, er Multisystem Inflammatory Condition (MIS-C), også kalt PIMS-TS (Pediatric inflammatory multisystem syndrome), kan forårsake hjerteskade.

Ifølge en studie publisert i EClinicalMedicine, som eies av The Lancet, kan komplikasjonen MIS-C forårsake livslang skade på barns hjerter.

CORONAVIRUSET: Fagmiljøene diskuterer om dette kan være enda et form for symptom på coronasmitte. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Annen forskning har vist at de fleste hjerteproblemer som er forårsaket av MIS-C forsvinner over tid. Det skriver Columbia University Irving Medical Center i en artikkel publisert i juli 2021.

Såkalte covid-tær ble også et kjent begrep verden over, etter at mange pasienter rapporterte om hevelser eller utslett på tærne sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer