Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Niåring siktet for fem drap

Påtalemyndigheten får krass kritikk for siktelsen.

DØDSBRANN: Fem person døde i brannen i en bolig i Timberline Mobile Home Park i Illinois i april i år. Foto: Kevin Barlow / The Pantagraph via AP / NTB scanpix
DØDSBRANN: Fem person døde i brannen i en bolig i Timberline Mobile Home Park i Illinois i april i år. Foto: Kevin Barlow / The Pantagraph via AP / NTB scanpix Vis mer

6. april i år brøt det ut en brann i bolig i en såkalt «trailer park» i Timberline Mobile Home Park i nærheten av landsbyen Goodfield, 240 kilometer sørvest for Chicago.

Kathryn Murray (69), Jason Wall (34), Rose Alwood (2), Daemeon Wall (2) og Ariel Wall (1) døde i brannen. Et annet barn og mora til 2 år gamle Rose Alwood overlevde den dødelige brannen.

Niåring siktet

Tirsdag ble det kjent at en niåring er siktet for fem overlagte drap, samt brannstiftelse, skriver nyhetsbyrået AP.

Politiet har fastslått at huset ble påtent med overlegg, og at gjerningspersonen visste at det befant seg noen i huset på det daværende tidspunkt.

Påtalemyndigheten mener at niåringen står bak, og statsadvokat Greg Minger sier at han gikk gjennom flere rapporter svært nøye før han gikk videre med saken.

- Dette var en tung beslutning. Det er en tragedie, men til syvende og sist handler dette om å sikte en veldig ung person for en av de mest alvorlige forbrytelsene vi har. Men jeg mener dette må gjøres nå, for å få en avslutning, sier Minger.

Det som blir den store utfordringen for påtalemyndigheten blir å bevise at niåringen tok livet av de fem personene med overlegg.

- Niåringer vet ikke at julenissen ikke finnes. De vet ikke at folk dør og ikke blir levende igjen. Jeg vet ikke om niåringer kan drepe med overlegg, sier Gus Kostopoulos, som tidligere jobbet som aktor, men nå er forsvarer for mindreårige.

Krass kritikk

Avgjørelsen om å sikte niåringen for dødsbrannen og de fem drapene får også krass kritikk.

- Siktelsene er fullstendig upassende gitt alt vi har lært, spesielt om hjernens utvikling hos barn, sier Betsy Clark, leder for Juvenile Justice Initiative og talsperson for barn som har havnet i rettssystemet.

Dersom niåringen blir dømt er det sannsynlig at vedkommende, som ikke er identifisert med annet enn alder, blir idømt fem års betinget fengsel, som ikke gjelder etter at vedkommende har fylt 21 år.

- Gitt alderen er betinget fengsel det eneste utfallet som er mulig her, sier statsadvokat Minger.

Blir niåringen dømt vil hen trolig bli underlagt terapi, psykologisk evaluering og rådgivning, skriver ABC News.

Niåringen vil få en forsvarer, men det vil ikke bli avholdt en rettssak med jury. Saken vil bli ført foran en enkelt dommer.

Niåring siktet for drap på mor

Å sikte så unge personer for grove lovbrudd skjer svært sjeldent i USA, men helt enestående er saken ikke.

I september avviste en dommer i Michigan en sak mot en niåring, som var siktet for å ha skutt og drept sin egen mor, skriver nyhetsbyrået AP.

Dommer David Tomlinson slo fast at ifølge Michigans lover så kunne ikke niåringen stilles for retten. Det må man nemlig være 10 år for å kunne.

- Denne saken er mer forstyrrende enn noen andre saker jeg har hatt, sa dommeren.

Han refset samtidig lovene i staten, som hindret ham i å beordre hjelp til gutten. Assisterende statsadvokat, Josh Robare, fortalte dommeren at han frykter at niåringen vil drepe igjen, dersom han ikke får behandling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling