TRAGEDIE: Store mannskaper søkte i sjøen ved Karihola i Kristiansund etter at to ni år gamle jenter falt i sjøen. Jentene skal ha falt fra svaberget til venstre i bildet. En overlege mener den ene jenta ble brakt til feil sykehussykehus. Foto: Brunsvika.net / Scanpix
TRAGEDIE: Store mannskaper søkte i sjøen ved Karihola i Kristiansund etter at to ni år gamle jenter falt i sjøen. Jentene skal ha falt fra svaberget til venstre i bildet. En overlege mener den ene jenta ble brakt til feil sykehussykehus. Foto: Brunsvika.net / ScanpixVis mer

Niåring som døde ble sendt til feil sykehus

Falt i sjøen ved Kristiansund. - Svært alvorlig, mener overlege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mona Holsæter Fjelnset (9) ble brakt til feil sykehus etter at hun og en venninne falt i sjøen ved Kristiansund. - Svært alvorlig, mener overlege.

Jenta ble brakt til sykehuset i Kristiansund fordi luftambulansen fikk beskjed om at sykehuset hadde det nødvendige utstyret for å behandle henne.

Men da hun kom fram til sykehuset, viste det seg at dette utstyret manglet.

Mona Holsæter Fjelnset burde i stedet ha blitt sendt til St. Olavs hospital i Trondheim hvor de har dette utstyret, skriver overlege Eivinn Årdal Skjærseth i et notat.

- Hovedbudskapet er at vi i lufta på vei til åstedet, fikk feilaktig informasjon om tilgjengelig utstyr. Dette er svært alvorlig, skriver overlegen, ifølge Tidens Krav.

Ropte til ambulansefolkene

Jentas foreldre er sterkt kritisk til at datteren ble fløyet til Kristiansund sykehus.

- Jeg ropte flere ganger til ambulansepersonellet og legene som var med helikopteret at de måtte fly Mona til St. Olavs hospital. Der ville hun fått all den hjelp som var mulig å gi, sier moren, Aina Holsæter, til Tidens Krav.

Foreldrene er opptatt av at saken må granskes så snart som mulig.

Luftambulansen fra Ålesund ble sendt av gårde da meldingen kom inn om ulykken på svaberget ved Karihola. På vei til ulykkesstedet var luftambulansen i kontakt med AMK-sentralen i Molde for å vurdere alternativene. AMK-sentralen opplyste at sykehuset i Kristiansund hadde utstyr til invasiv oppvarming. Ut fra denne informasjonen, ble Kristiansund valgt.

Mona Holsæter Fjelnset ble funnet etter å ha ligget i sjøen i 25 minutter.

- Jeg var interessert i å starte oppvarming så fort som mulig. Jentas temperatur var 20 grader. Da jeg ba om utstyr til invasiv oppvarming, fikk jeg trillet inn en blodvarmer på stativ, forteller Skjærseth i notatet.

Helsepersonellet forsøkte med ekstern oppvarming og varme væsker intravenøst. Niåringen døde samme kveld på sykehuset.

Må ha riktige opplysninger

Overlege Eivinn Årdal Skjærseth understreker at luftambulansen må kunne stole på at informasjonen er korrekt. I dette tilfellet videreformidlet AMK-sentralen gale opplysninger de hadde fått fra Kristiansund sykehus, mener han.

- Denne informasjonen var direkte årsak til at jeg valgte å lande i Kristiansund. Dersom vi hadde mottatt korrekt og fullstendig informasjon, ville destinasjonen vært Trondheim, skriver Skjærseth, men sier også at utfallet etter all sannsynlighet ville blitt det samme.

Helse Sunnmøre HF har ikke kommentert notatet fra overlegen.(NTB)


OMKOM: Mona var medlem av Anettes Danceteria, og de hedret henne med dans i midtgangen under bisettelsen. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
OMKOM: Mona var medlem av Anettes Danceteria, og de hedret henne med dans i midtgangen under bisettelsen. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer