- Niåringen har følt seg mobbet og plaget

Foreldrene er svært preget etter at sønnen (9) avfyrte to skudd med hagle på Harstad-skole i morges.

SKJØT MED HAGLE:  En ni år gammel gutt avfyrte i morges skudd med en hagle i skolegården på Kanebogen skole i Harstad. Foto: Håkon Ruud
SKJØT MED HAGLE: En ni år gammel gutt avfyrte i morges skudd med en hagle i skolegården på Kanebogen skole i Harstad. Foto: Håkon RuudVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): - Dette handler om et lite barn. Det er en kjempevanskelig tid for foreldrene som opplever situasjonen som uvirkelig, sier advokat Tore Mevik til Dagbladet.

Han er oppnevnt som bistandsadvokat for familien til den ni år gamle gutten som avfyrte to skudd med en hagle på Kanebogen skole i Harstad i dag tidlig. En lærerinne kom til unnsetning og forhindret at noen ble skadd.

I kveld var det et foreldremøte på skolen der det ble stilt mange spørsmål. Tilstede var bistandsadvokaten på vegne av familien.

- Det var mange spørsmål om hendelsen, men mange ga familien sin støtte i en vanskelig situasjon. Familien forstår at mange har vært redde etter episoden  og de setter stor pris på støtten de har fått, sier Mevik, som hadde et møte med familien nå i kveld.

Følte seg mobbet
Den ni år gamle gutten er hjemme hos foreldrene sine. Hele familien får den nødvendige hjelpen av barnevern og annet støtteapparat, opplyser bistandsadvokaten.

- Gutten har forklart at han har følt seg mobbet og plaget. Dette er nok en del av bakgrunnen for det som skjedde. Han har referert til helt konkrete episoder, sier Mevik til Dagbladet.no.

Han legger til at gutten har hatt problematisk på skolen til tider.

Våpen riktig håndtert
Mange lurer i ettertid på hvordan en ni år gammel gutt klarte å få med seg en hagle med ammunisjon til skolen. Hagla var families sitt våpen.

- Dette våpenet har vært oppbevart på ett rom i huset, mens ammunisjonen har ligget skjult i et annet rom. Likevel har gutten klart å få med seg alt sammen til skolen. Hvordan dette har skjedd er ennå uklart, sier Mevik.

Gutten skal etter hvert i samtaler med politiet. I og med barnets alder blir det ikke noe formelt politiavhør av ham, men en samtale der foreldrene er tilstede og hvis behov bistandsadvokaten.

- Nå handler det i første omgang å ivareta familien, sier Mevik.

Uklart hendelsesforløp
Begge skuddene som ble avfyrt gikk i været. Det siste trolig som følge av at ei lærerinne grep inn og vred hagla. Politistasjonssjef Geir Pedersen ved Harstad politistasjon sier de ikke har fått et klarere bilde av hva som skjedde, og om noen ble siktet på.

- Detaljene rundt er uklare, sier Pedersen, og legger til at de ikke vet hvordan niåringen fikk med seg hagla til skolen. Han vil ikke kommentere hvordan familievåpenet var blitt oppbevart.

Først på et senere tidspunkt får politiet mulighet til å prate med gutten selv.

- Han er blitt tatt hånd om av helsepersonell, som har fulgt ham opp gjennom dagen, sier Pedersen.