Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Niåringen som ble utsatt for angivelig vektervold, kom til Sverige som flyktning

Skal ha rømt fra en institusjon i Skåne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amatørvideoen av en vekter som holder en ni år gammel gutt og slår hodet hans mot gulvet på en togstasjon i Malmö, ryster Sverige.

Niåringen var sammen med en gutt i 12-årsalderen da de ble holdt igjen av stasjonens vektere.

Årsaken skal ha vært at de to guttene ble tatt i å snike på toget. Ifølge Aftonbladet ble guttene ble overlatt til politiet etter hendelsen, fordi de hadde rømt fra en institusjon i Skåne. De skal blitt plassert ved behandlingshjemmet etter å ha kommet til Sverige som flyktninger.

Anmeldt for mishandling En rekke privatpersoner har nå anmeldt vekterne for mishandling. Politiet opplyste i går at de ikke etterforsker hendelsen. Men etter videoen ble kjent, har en rekke privatpersoner anmeldt vekterne.

- Vi har mottatt 12 anmeldelser mot vekterne. De er mistenkt for mishandling og vil bli avhørt i den forbindelse, sier pressetalskvinne Linda Pleym ved Skåne-politiet til Aftonbladet.

I videoen ser man vekteren sitte oppå den ni år gamle gutten og holde hodet hans mot gulvet. Samtidig hører man skrik fra gutten. Seinere dunkes hodet til gutten i det harde steingulvet i stasjonens ventehall.

Da den andre gutten født i 2002 skal ha forsøkt å komme til for å bistå sin venn, skal vaktene ha svart med en albue mot ham. Ifølge et vitne Sydsvenskan har vært i kontakt med, snakket ikke de to guttene svensk, og de kunne derfor ikke kommunisere med vekterne. 

Fanget opp av overvåkingskameraer Amatørvideoen er i underkant av ett minutt lang. Men ifølge den svenske avisa Expressen fins det mer enn 30 minutter med opptak av hendelsen, som er tatt av ulike overvåkingskameraer inne på togstasjonen.

Politiet vil nå granske vekternes redegjørelse av hendelsen på fredag.

- Det er nå en anledning til å se på saken på nytt. Vi kommer til å kontakte de sosiale myndighetene for å få tak i guttene, og avhøre andre vitner til hendelsen, sier Pleym.

Var flyktninger De to guttene skal ha rømt fra et behandlingshjem for barn med psykososiale problemer. De skal ha blitt plassert der på bakgrunn av at de hadde kommet alene til Sverige som flyktninger, ifølge Aftonbladets opplysninger.

Sjef for seksjonen for enslige asylbarn i Malmö, Catharina Finne, sier til avisa at hun ikke kan uttale seg om dette konkrete tilfellet, men sier på generelt grunnlag at det er en bekymringsverdig situasjon for flyktningebarn som kommer alene til landet.

- Det finnes barn som går omkring i Sverige, og som kanskje forsvinner. De lever i skjul blant befolkningen. Det er mange barn som er under 18 år og som ingen hjelper, sier hun.

- Absolutt krav Sikkerhetssjef Leif Svensson ved Jernhusen, som eier sentralstasjonen, uttalte til Sydsvenskan i går at han hadde fått tilbakemelding om at guttene forsøkte å stikke av og at vekterne forsøkte å holde dem tilbake til politiet kom.

- Jeg kan ikke si noe om situasjonen har vært. Vårt absolutte krav er at man ikke får bruke mer vold enn det loven tillater, sier Svensson til Sydsvenskan.

Han sier de ikke ikke har vært noe utstrakt problem med overdreven bruk av vold fra vektere, og at siste tilfelle strekker seg fem eller seks år tilbake i tid.

Tatt ut av tjeneste Visedirektør Anders Lönnebo i Svensk bevakningstjänst, som er arbeidsgiveren til sikkerhetsvaktene, uttalte i går at vaktene skal ha blitt slått og sparket, og at guttene er anmeldt for vold mot tjenestemann. En anmeldelse som, ifølge Sydsvenskan, ble automatisk henlagt på grunn av barnas unge alder.

- Filmen ser ille ut. Men jeg har sett flere ganger tidligere at situasjonen ikke er slik den ser ut i en filmsnutt som noen har valgt å legge ut og publisere, sa han til Sydsvenskan i går.

Sikkerhetsvakta er nå tatt ut av tjeneste mens saken undersøkes, opplyste Lönnebo til svenske Expressen.

- De involverte er tatt ut av tjeneste. Vi må granske hva som har hendt, for som det ser ut i videoen så ser det ikke bra ut, sier han.