FRAKTET TIL FEIL SYKEHUS: To ni år gamle jenter havnet i sjøen og ble brakt til Kristiansand sykehus, der de døde. Nå mener Helsetilsynet at jentene ble brakt til feil sykehus. 
Foto: Brunsvika.net / Scanpix
FRAKTET TIL FEIL SYKEHUS: To ni år gamle jenter havnet i sjøen og ble brakt til Kristiansand sykehus, der de døde. Nå mener Helsetilsynet at jentene ble brakt til feil sykehus. Foto: Brunsvika.net / ScanpixVis mer

Niåringer fraktet til feil sykehus - døde

Helse Møre og Romsdal får kritikk av Helsetilsynet etter at to jenter på ni år omkom etter å ha falt i vannet i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde 7. mars i fjor. To jenter på ni år lekte ved sjøkanten ved Karihola utenfor Kristiansund, da de havnet i sjøen. Politiet ble varslet om hendelsen og det ble satt i gang en stor leteaksjon.

Den ene jenta ble funnet livløs i vannet 25 minutter etter at politiet ble varslet. Halvannen time etter ble den andre jenta funnet, også hun livløs. Begge jentene ble fraktet i helikopter til sykehuset i Kristiansund, der de begge døde.

Burde reist til Trondheim Helsetilsynet mener begge pasientene skulle vært fraktet direkte til St. Olavs hospital i Trondheim, og ikke til Kristiansund sykehus. St. Olavs hospital var nærmeste sykehus med hjerte -og lungemaskin, og med kompetanse og utstyr for denne type hendelser.

«Statens helsetilsyn anser at pasienten i denne situasjonen burde vært behandlet med oppvarming på hjerte-og-lunge-maskin ved nærmeste sykehus, i dette tilfellet St. Olavs hospital», skriver Helsetilsynet i sin rapport.

Legen som fraktet den første av jentene til sykehus har nå fått en advarsel for brudd på forsvarlighetskravet i helsepersonelloven.

- Svært alvorlig I sin tilsynsrapport mener Statens helsetilsyn at Møre og Romsdal HF har brutt spesialisthelsetjenesteloven.

- Vi ser svært alvorlig på tilsynsrapporten, sier administrerende direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal HF.

I tilsynsrapporten kommer det fram at kommunikasjonen under hendelsen, håndteringen av pasientene ved Kristiansund sykehus, oppfølgingen i av de pårørende i etterkant, dokumentasjonen av hendelsene og rutinene med språkopplæring av personell har vært mangelfulle.

Eidsvik har nå nedsatt en gruppe fagfolk som skal gå gjennom rutinene.

(NTB)