Nicaragua og Venezuela tilbyr Snowden asyl

- Det er klart at dersom omstendighetene tillater det vil vi med glede ta imot Snowden.

TILBYS ASYL: Både Venezuela og Nicaragua ønsker å tilby Edward Snowden asyl. Foto: Glenn Greenwald / Laura Poitras / The Guardian / Reuters
TILBYS ASYL: Både Venezuela og Nicaragua ønsker å tilby Edward Snowden asyl. Foto: Glenn Greenwald / Laura Poitras / The Guardian / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Venezuela og Nicaragua tilbyr asyl til den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden. Sent fredag kveld kunngjorde Nicaraguas president Daniel Ortega at han vil tilby 30 år gamle Snowden asyl.

- Vi er åpne og har respekt for retten til asyl. Og det er klart at dersom omstendighetene tillater det vil vi med glede ta imot Snowden og gi ham asyl her i Nicaragua, sa Ortega, som bekreftet at landet har mottatt asylsøknad fra Snowden.

Bare minutter senere meldte Venezuela seg på og ga Snowden valgmuligheter.

«Humanitær asyl» Landets president Nicolás Maduro sier han har bestemt seg for å gi «den unge amerikaneren Edward Snowden humanitær asyl».

- Slik at han leve i fedrelandet til Simon Bolivar og Hugo Chaves, borte fra den imperialistiske nordamerikanske forfølgelsen, sa Maduro under en parade på landets uavhengighetsdag.

Det hvite hus i Washington vil ikke si noe om asyltilbudene, og henviser til justisdepartementet, som lørdag morgen ennå ikke hadde kommentert saken Nettstedet WikiLeaks meldte fredag at den ettersøkte og spionsiktede Edward Snowden søker politisk asyl i seks nye land.

For ikke å gjøre det lett for amerikanske myndigheter å utøve press på landene, opplyste ikke WikiLeaks hvilke land Snowden søker asyl i.

Omfattende lekkasjer Den 30 år gamle amerikaneren har tidligere søkt asyl i en rekke land, men er blitt avvist av samtlige som har ytret seg om saken. Begrunnelsen har dels vært juridisk, dels politisk.

Edward Snowden befinner seg etter alt å dømme fortsatt på transittområdet på Sjermetjevo-flyplassen utenfor Moskva.

USA vil ha Snowden utlevert for å stille ham for retten på grunn av de omfattende lekkasjene av den amerikanske etterretningstjenestens overvåkingsmetoder.

Dødsstraff Amnesty International Norge hevder Edward Snowden kan risikere dødsstraff for spionasje i USA og mener derfor han må få asyl i Norge.

I asylsøknaden skriver generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty at det er en reell fare for at Snowden ved en retur til USA vil bli satt i varetekt under umenneskelige forhold.

- Det er grunn til å frykte for rettssikkerheten ved en behandling av saken hans i amerikanske domstoler. Han er siktet for forhold som kan idømmes dødsstraff, skriver generalsekretæren.

(NTB)

Demonstranter i flere land har vist sin støtte til Snowden og krevd at han bør få asyl. Her i Berlin. Foto: Olr Spata / DPA / AFP Photo
Demonstranter i flere land har vist sin støtte til Snowden og krevd at han bør få asyl. Her i Berlin. Foto: Olr Spata / DPA / AFP Photo Vis mer