Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Parisavtalen

Nicaragua signerer Parisavtalen. Nå gjenstår kun Trump og Assad

Avtalen blir sett på som den viktigste og beste klimaavtalen som noensinne har blitt inngått.

PARISAVTALEN: President Donald Trump trakk USA ut av Parisavtalen i juni i år. I kveld bekreftes det at Nicaragua signerer avtalen, og dermed gjenstår kun USA og Syria. Foto: REUTERS/Joshua Roberts
PARISAVTALEN: President Donald Trump trakk USA ut av Parisavtalen i juni i år. I kveld bekreftes det at Nicaragua signerer avtalen, og dermed gjenstår kun USA og Syria. Foto: REUTERS/Joshua Roberts Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Mandag kveld melder nyhetsbyrået AFP at Nicaragua har signert den globale klimaavtalen.

- Det eneste internasjonale verktøyet
Forrige uke varslet Nicaraguas president Daniel Ortega om at landet snart ville signere avtalen. Nicaraguas regjering har tidligere nektet å signere avtalen, da de mente at den ikke krevde nok av de velstående nasjonene, skriver Independent.

PARISAVTALEN: President Daniel Ortega skal ha hintet helt siden september om signering av miljøavtalen. AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA
PARISAVTALEN: President Daniel Ortega skal ha hintet helt siden september om signering av miljøavtalen. AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA Vis mer

I en uttalelse fra regjeringen til president Daniel Ortega mandag kveld heter det at Parisavtalen er «det eneste internasjonale verktøyet som gir vilkår for å takle global oppvarming og dens effekter».

Syria og USA
Nicaragua og Syria var de eneste landene som ikke sluttet opp om Parisavtalen, fram til USAs president Donald Trump kunngjorde at han trekker landet fra avtalen i begynnelsen av juni.

Nå er president Trump og Syrias president Bashar al-Assad de eneste verdenslederne som ikke støtter miljøavtalen.

- Avtalen er mindre om klimaet og mer om andre land som vinner en finansiell fordel over USA, sa Trump den gang. Han mente dette var grunnen til jubelen fra verdens øvrige land da USA under president Obama sluttet seg til avtalen.

Beslutningen til president Trump ble ikke godt mottatt fra andre verdensledere.

Det skal sies at det har vært forvirring rundt Trumps beslutning om å trekke USA ut av avtalen. I september inntok utenriksminister Rex Tillerson tilsynelatende en mykere holdning til avtalen.

- USA kan bli værende i Parisavtalen under de rette betingelsene, skal utenriksminister Tillerson ha sagt. Dette skrev blant annet Reuters.

Parisavtalen
Parisavtalen fra desember 2015 var et gjennombrudd i det globale samarbeidet for å få ned utslippene av skadelige klimagasser. Over 190 land har underskrevet avtalen, som forplikter medlemslandene til å bidra for å begrense global oppvarming.

Parisavtalen blir sett på som den viktigste og beste klimaavtalen som noensinne har blitt inngått av verdens ledere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!