Nicaraguas president Ortega starter forhandlinger med opposisjonen

Planlegger å begynne onsdag, etter at 325 er drept og over 30 000 har flyktet fra landet.

PRØVER IGJEN: Nicaraguas presidentpar, Daniel Ortega og kona, visepresident Rosario Murillo, skal igjen gjøre et forsøk på forhandlinger. Her under en seremoni i forbindelse med 197-årsjubileet for Nicaraguas uavhengiget i september i fjor. Foto: NTB Scanpix/Inti Ocon/AFP
PRØVER IGJEN: Nicaraguas presidentpar, Daniel Ortega og kona, visepresident Rosario Murillo, skal igjen gjøre et forsøk på forhandlinger. Her under en seremoni i forbindelse med 197-årsjubileet for Nicaraguas uavhengiget i september i fjor. Foto: NTB Scanpix/Inti Ocon/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ti måneder etter at massedemonstrasjoner mot Nicaraguas president Daniel Ortega ble slått ned med hard hånd av politi og væpnede, maskerte grupper, er det nå klart for forhandlinger med opposisjonen.

Det første møtet skal etter planen holdes førstkommende onsdag. Ifølge flere medier skal opposisjonsalliansen Alianza Cívica være representert.

- Vi gjør anstrengelser for at dette forhandlingsbordet kan begynne allerede neste onsdag, sa Ortega nylig til tilhengere som var samlet for å hedre Nicaraguas nasjonalhelt Augusto C. Sandino.

Andre forhandlingsforsøk

Det er Ortegas andre forsøk på å finne en fredelig løsning på konflikten, etter at en dialog med den katolske kirka som mekler brøt sammen på forsommeren i fjor.

Til forskjell fra forrige gang vil ikke Ortega tillate at det er presse til stede ved forhandlingene denne gangen.

I mai i fjor ble det en internasjonal nyhet da en studentleder som deltok, Lester Aleman, under forhandlingene sa at de var der for å forhandle om Ortegas avgang.

I mellomtida har dødstallene steget til minst 325 mennesker mens 2000 er skadet, ifølge Organisasjonen av amerikanske staters (OAS) kommisjon for menneskerettigheter (CIDH).

Ifølge avisa «El Nuevo Diario» sa Nicaraguas kardenal Leopoldo Brenes i Vatikanet torsdag - samme dag som Ortega gikk ut med forhandlingsplanene - at ømtålige temaer som de politiske fangene må tas opp under forhandlingene.

Han forklarte også at det var en gruppe med forretningsfolk som denne gangen tok initiativ til forhandlingene.

Misnøyen med revolusjonshelten Ortega og hans kone, visepresident Rosario Murillo, har vært økende etter at han ble gjenvalgt som president og deretter har sittet sammenhengende siden 2007.

Opposisjonspartier har blitt nektet å stille til valg, og han har gradvis tatt kontroll over valgkommisjonen og Høyesterett, til mange følte at det ikke var noe demokratisk handlingsrom tilbake.

Da demonstrasjoner ble brutalt slått ned den 18. april i fjor, brøt et landsomfattende opprør ut.

200 års fengsel

I løpet av et knapt halvår etter at krisen brøt ut i fjor flyktet over 30 000 mennesker til nabolandet Costa Rica. Ifølge den regimekritiske nettavisa Confidencial er det nå over 700 politiske fanger i Nicaragua.

Få dager før Ortega kom med sitt utspill om forhandlinger torsdag denne uka, meldte BBC at to av disse fangene var dømt til en rekordlang straff på 200 års fengsel - selv om de riktig nok vil slippe å sone mer enn 30 år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer