STOR BEREDSKAP: Det 380 fulltidsansatte politibetjenter i Nice, noe som også er høyest i landet ut i fra byens størrelse. Lørdag hadde et titalls betjenter og tre panserbiler har han fått i oppgave å skape trygghet på Place Masséna, en folksom plass som ligger bare to kvartaler unna Promenade des Anglais. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STOR BEREDSKAP: Det 380 fulltidsansatte politibetjenter i Nice, noe som også er høyest i landet ut i fra byens størrelse. Lørdag hadde et titalls betjenter og tre panserbiler har han fått i oppgave å skape trygghet på Place Masséna, en folksom plass som ligger bare to kvartaler unna Promenade des Anglais. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Nice har flest politimenn og overvåkingskamera i Frankrike per innbygger. Det var ikke nok til å stoppe terroristen

- Vi var ikke forberedt på dette, sier politibetjent. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICE (Dagbladet): - Vi var ikke forberedt på dette, og vi har ikke øvd på et slikt scenario, men jeg er ikke overrasket, sier en politibetjent til Dagbladet.

Sammen med et titall andre betjenter og tre panserbiler har han fått i oppgave å skape trygghet på Place Masséna etter torsdagens angrep, en folksom plass som ligger bare to kvartaler unna Promenade des Anglais.

Den middelaldrende betjenten vil ikke oppgi navnet sitt, men sier følgende om sikkerhetssituasjonen i Nice:

- Vi har mye beredskap her i byen med en stor politistyrke og mange overvåkingskameraer. Sikkerheten er god.

Flest kameraer i Frankrike

Betjenten har rett i at beredskapen er høy i turistmagneten. Faktisk høyest i Frankrike, hvis man ser på enkelte parametere.

OVERVÅKET: Overalt i Nice står er det satt opp overvåkingskameraer, noen steder med bare 100 meters avstand. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OVERVÅKET: Overalt i Nice står er det satt opp overvåkingskameraer, noen steder med bare 100 meters avstand. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

I følge France 24 har byen ett overvåkingskamera per 360. innbygger - flest i Frankrike. Videre er det 380 fulltidsansatte politibetjenter i Nice, noe som også er høyest i landet ut ifra byens størrelse.

Så hvordan var det da mulig for Mohamed Lahouaiej-Bouhlel å gjennomføre torsdagens grusomme angrep, og ta med seg 84 mennesker i døden?

- Ekstremt vanskelig å bekjempe

Franske myndigheter mener at gjerningspersonen har opptrådt på egenhånd.

IS har påtatt seg ansvaret for angrepet, men foreløpig er det ingen som offisielt har fastslått at Lahouaiej-Bouhlel hadde tilknytning til ekstremistgruppa.

Etter å ha fått kritikk for manglende sikkerhet rundt feiringen av nasjonaldagen, understreket innenriksminister Bernard Cazeneuve i dag at beredskapen er høy i regionen, og beskrev terrorhandlingen som «en ny type angrep».

- Dette angrepet viser hvor ekstremt vanskelig det er å bekjempe terrorisme, sa han.

- For mange terrorangrep

Rundt politibetjenten på Place Masséna spaserer turister - enten de er på vei til varehuset Galeries Lafayette eller turiststripa Promenade des Anglais. Lokale innbyggere spiser lunsj på benkene i sola, og barn leker i det vakre vannspeilet. Betjenten er enig med innenriksministeren er at terroristen vanskelig kunne ha vært stoppet.

- Det kunne ha skjedd hvor som helst, og jeg mener at myndighetene gjør nok. Hvordan skal vi sikre oss mot slike angrep fra enkeltpersoner, spør han.

- IKKE SETT DET SISTE: Soizic Chichoux (22) er butikkansatt i Nice, og kritiserer myndighetenes innsats for å holde landet trygt. Hun er sikker på at det kommer nye terrorangrep. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- IKKE SETT DET SISTE: Soizic Chichoux (22) er butikkansatt i Nice, og kritiserer myndighetenes innsats for å holde landet trygt. Hun er sikker på at det kommer nye terrorangrep. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ifølge AFP er det gjennomført 10 større terrorangrep på fransk jord i 2015 og 2016, og Nice-innbygger Soizic Chichoux (22) er blant dem som mener at myndighetene ikke gjør nok. Hun jobber som butikkansatt, og har lunsjpause når Dagbladet møter henne.

- Det har vært for mange angrep, og jeg tror ikke vi har sett det siste, sier hun.

- Sikkerhet ikke god nok

22-åringen skylder ikke på politiet for at de ikke klarte å stoppe en enkeltperson som hadde bestemt seg for å drepe uskyldige på paradegata i Nice, men hun mener at de mange terrorangrepene på fransk jord de siste åra viser at president Hollande og franske sikkerhetsmyndigheter har god nok kontroll.

- MER KONTROLL: Studentene Mélanie Doniguian (16), Nicolas Vinckembosch (20), Thomas Scotto og (18) Kévin Roux-Bidali (19) vil ha bedre kontroll på grensene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- MER KONTROLL: Studentene Mélanie Doniguian (16), Nicolas Vinckembosch (20), Thomas Scotto og (18) Kévin Roux-Bidali (19) vil ha bedre kontroll på grensene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Sikkerheten er ikke god nok, de burde gjøre mer.

Også informatikkstudenten Kévin Roux-Bidali (19) er kritisk til myndighetene og Hollande.

- Myndighetene burde gjøre mer. De må ha bedre kontroll over grensa mot Italia, og hvem som slipper inn i landet, sier han til Dagbladet.

- Grobunn for radikalisering

Innvandringsperspektivet tas også opp i en fersk bloggpost av Daniel L. Byman, forskningsdirektør på Senter for Midtøsten-politikk ved Brookings-instituttet, men der er fokuset mer rettet mot integrering.

Bryman mener nemlig at en del av problemet ligger i den politiske kulturen i Frankrike.

Byman viser til forskningsfunn som forteller at fire av de fem landene med høyest radikaliseringsrate er fransktalende, og at en del av utfordringen ligger i arbeidsløshet og Frankrikes aggressive sekulariseringspolitikk.

- Dette gir god grobunn for radikalisering, skriver Byman.

- Liker ikke kameraene

Tilbake på Place Masséna møter Dagbladet Burais Ludovic (35). Han jobber for et privat sikkeherthetsselskap på varehuset Galeries Lafayaette, og mener sikkerheten er mer enn god nok i Nice.

- UMULIG Å STOPPE: Burais Ludovic (35) jobber for et privat sikkeherthetsselskap, og mener terroristen var umulig å stoppe. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- UMULIG Å STOPPE: Burais Ludovic (35) jobber for et privat sikkeherthetsselskap, og mener terroristen var umulig å stoppe. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg liker ikke alle overvåkingskameraene og under fotball-EM syns jeg faktisk det var for mange politimenn i gatene. Det forstyrret byen. Men de ekstra styrkene forsvant etter mesterskapet, og så skjedde jo det tragiske angrepet på torsdag.

Ludovic var selv til stede på Promenade des Anglai torsdag. Han måtte løpe fra bilen som pløyde seg gjennom folkemengden, og da han kom seg i sikkerhet begynte han å hjelpe ofrene.

- En ensom ulv som denne terroristen er umulig å stoppe, sier Ludovic.