ID-bevis: Mohamed Labouaiej-Bouhlel er bekreftet å være mannen som kjørte lastebilen gjennom folkemengden på engelenes promenade i Nice 14.juli. Her er ID-beviset politiet skal ha funnet i lastebilen etter angrepet. Foto: Rex/Shutterstock / NTB Scanpix. 
ID-bevis: Mohamed Labouaiej-Bouhlel er bekreftet å være mannen som kjørte lastebilen gjennom folkemengden på engelenes promenade i Nice 14.juli. Her er ID-beviset politiet skal ha funnet i lastebilen etter angrepet. Foto: Rex/Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer

- Nice-terroristen hadde planlagt angrepet og hadde gjort forberedelser

Og terroristens onkel sier at han ble radikalisert av IS to uker før angrepet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fransk etterretning melder mandag ettermiddag at 31 år gamle Nice-terrorisen Mohamed Lahouaiyej-Bouhlel hadde planlagt angrepet og hadde gjort forberedelser.

- Det er ikke noe bevis på dette tidspunktet om at han hadde sverget troskap til Den islamske stat, men databruken hans illustrerer en nylig interesse i den radikale jihadistbevegelsen, sier statsadvokat Francois Molins på en pressekonferanse mandag.

Han sier at Mohamed Bouhlel besøkte Promenade des Anglais flere ganger før angrepet. Han forteller også at terroristen spiste svin, drakk alkohol og brukte narkotika.

Statsadvokaten sier terroristen hadde sendt en SMS til en av de pågrepne hvor han nevner kjøpet av en pistol. Dette har trolig sammenheng med beslaget politiet gjorde til en av de varetektsfengslede. Han sier terroristen blir beskrevet som en person som ikke sto nært religion.

Søkte mye på nett

Ifølge nyhetsbyrået AP mandag ettermiddag skal gjerningsmannen ha planlagt handlingen godt. Han skal også ha søkt mye på nett om IS, massedrapet i Orlando og vold.

Han hadde latt skjegget gro i åtte dager, med begrunnelsen at det var religiøst, opplyser statsadvokaten.

- Han forsto ikke hvorfor Daesh (annet navn på IS journ. anm) ikke kunne legge krav på et territorium, sier Molins.

Han sier de ikke har noe som indikerer at terroristen hadde sverget troskap til IS eller hadde hatt kontakt med personer fra IS.

Tidligere har familiemedlemmer hevdet at 31-åringen ikke var særlig religiøs i det hele tatt - men mandag forklarte onkelen noe annet til nyhetsbyrået Associated Press.

Ifølge onkelen skal nevøen ha blitt indoktrinert av et IS-medlem fra Algerie i de to ukene før angrepet skjedde.

Den 31 år gamle trebarnsfaren skal ifølge familiekilder ha slitt med depresjoner, og hadde nylig gått gjennom et samlivsbrudd.

SAKTE TILBAKE TIL NORMALEN:  Langs Promenade des Anglais i Nice er livet i ferd med å vende tilbake til normalen. Turistene benytter seg igjen av stranda i den populære feriebyen.    Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. 
SAKTE TILBAKE TIL NORMALEN:  Langs Promenade des Anglais i Nice er livet i ferd med å vende tilbake til normalen. Turistene benytter seg igjen av stranda i den populære feriebyen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.  Vis mer

Det gjorde at han, ifølge sin onkel Sadouk Bouhlel, var «et enkelt bytte» for IS.

Kilder nær etterforskningen har også sagt til CNN at 31-åringen begynte å snakke varmt om IS de siste dagene før angrepet.

31-åringen er blitt framstilt som en ensom ulv, samtidig som seks andre personer er pågrepet i forbindelse med angrepet.

Seks i politiets varetekt

Alle seks var fortsatt i politiets varetekt mandag, ifølge AFP.

Hva de er mistenkt for, er fortsatt uklart, men franske medier meldte i helga at disse personene var de siste terroristen hadde telefonkontakt med før angrepet skjedde.

Tre av de pågrepne ble mandag flyttet til den franske etterretningstjenestens hovedkvarter i Paris og kan bli tiltalt for terrortilknytning, skriver NTB.

En av de pågrepne er en 38 år gammel albaner som mistenkes for å ha skaffet Bouhlel en pistol som ble brukt til å skyte mot politiet under angrepet, skriver AFP.

31-åringen skal ifølge flere medier også ha sendt kryptiske sms-er til en ukjent mottaker i forkant av angrepet, hvor budskapet var: «ta med flere våpen, ta med fem av dem til C».

Sonet

31-åringen, som nylig sonet en voldsdom, er blitt beskrevet av kjenninger som hissig og uforutsigbar.

Angrepet framstår likevel ikke som noe tilfeldig innfall.

Den 19 tonn tunge lastebilen han brukte til å begå ugjerningen, var for eksempel leid tre dager i forveien. Tid og sted for angrepet virker også godt planlagt for å gjøre mest mulig skade og sjokk, skriver CNN.

BRUTALE BEVIS: Langs Promenade des Anglais i Nice er livet i ferd med å vende tilbake til normalen etter at Mohamed Lahouaiej-Bouhlel drepte 84 personer ved å kjøre en lastebil gjennom folkemengden. Blodspor på asfalten er brutale bevis på den grusomme hendelsen. Folk har lagt ned blomster der sine døde falt.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BRUTALE BEVIS: Langs Promenade des Anglais i Nice er livet i ferd med å vende tilbake til normalen etter at Mohamed Lahouaiej-Bouhlel drepte 84 personer ved å kjøre en lastebil gjennom folkemengden. Blodspor på asfalten er brutale bevis på den grusomme hendelsen. Folk har lagt ned blomster der sine døde falt.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Mandag samlet store folkemengder seg i sorg på Promenade des Anglais, hvor angrepet skjedde torsdag.

Da ble det klart at den franske sorgen er i ferd med å snu til sinne.

Manuel Valls, statsministeren i Frankrike, ble møtt av buing under minnestunden.

Angrepet er det tredje terrorangrepet i Frankrike på halvannet år, og en rapport som kom ut bare en drøy uke før angrepet torsdag, pekte på at fransk etteretning har sviktet på flere punkter i forkant av Paris-terroren.

.