TERROR: Nice-terroristen planla angrepet i desember 2015, opplyser påtalemyndigheten i Frankrike. Foto: AFP / NTB scanpix
TERROR: Nice-terroristen planla angrepet i desember 2015, opplyser påtalemyndigheten i Frankrike. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Nice-terroristen planla angrepet for åtte måneder siden

Det viser ny informasjon i etterforskningen av terroren i Nice.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fransk etterretning hadde mandag pressekonferanse om deres funn i etterforskingen av Nice-massakren.

Statsadvokat Francois Molins forteller, ifølge nyhetsbyrået AFP, at det første tegnet til at Mohamed Lahouaiej Bouhlel begynte å planlegge noe voldelig var i desember 2015.

Bouhlel skal ha tatt et bilde av en nyhetsartikkel med tittelen «Mann kjørte bevisst inn i en kafé». I samme periode skal han ha vist en video til en venn av et gissel som ble halshugget.

- Da vitnet uttrykte sin overraskelse, skal Bouhlel ha sagt «jeg er vant til det», sier statsadvokat Molins til AFP.

Ble radikalisert to uker før

Familiemedlemmer av Nice-terroristen sier at han var en vanlig mann og at de ikke hadde sett tegn til at han var radikalisert.

Noe annet mener onkelen til terroristen. Ifølge Assoiciated Press skal nevøen ha blitt indoktrinert av et IS-medlem fra Algerie i de to ukene før angrepet på Promenade des Anglais skjedde.

pressekonferansen kom det også fram at Nice-terroristen skal ha søkt mye på nett om vold og jihadistbevegelser som Al-Qaida og IS.

31-åringen skal ha søkt etter informasjon om Orlando-massakren som etterlot 49 døde, og drapet på to politi utenfor Paris forrige måned. Begge handlingene hadde tilknytning til IS.

VISER AVSKY: På stedet der Nice-gjerningsmannen, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ble drept, legger folk igjen søppel og steiner. Flere viser også sin avsky ved å spytte. Video: Storyful / AP / Reuters Vis mer

Politiet har funnet flere voldelige bilder på datamaskinen til Nice-terroristen. Der skal de ha funnet bilder av lik, krigere som poserer med IS-flagg og bilder av Osama bin Laden, som grunnla Al-Qaida. Samt et bilde av tidligere leder av jihadistgruppen Al-Murabitoun.

Han skal også ha hatt flere utgaver av satiremagasinet Charlie Hebdo, som ble utsatt for et terrorangrep i januar 2015 der 12 personer ble drept.

TERRORIST: Mohamed Bouhlel som står bak Nice-terroren skal ha søkt mye på nettet etter vold og IS-propaganda. Foto: NTB scanpix
TERRORIST: Mohamed Bouhlel som står bak Nice-terroren skal ha søkt mye på nettet etter vold og IS-propaganda. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tok «selfies» noen timer før

På ettermiddagen på Bastille-dagen skal terroristen ha vært ved promenaden og tatt «selfies» både på stranden og på gangveien. Dette viser blant annet bilder politiet har funnet og overvåkningsvideoer. Videoer fra Promenade des Anglais viser også at han kjørte lastebilen i området både en og to dager før nasjonaldagen.

Fransk etterforskning er likevel usikker på om gjerningsmannen skal ha bånd til terrorgruppa, og eventuelt hvor sterke båndene er, selv om IS selv sier de står bak.

Angrepet er det tredje terrorangrepet i Frankrike på halvannet år, og en rapport som kom ut bare en drøy uke før angrepet torsdag, pekte på at fransk etterretning har sviktet på flere punkter i forkant av Paris-terroren.