FEILAKTIG FREMSTILT: Dette møtet mellom 16 år gamle Nicholas Sandmann og urfolksaktivisten Nathan Philips, fikk massiv oppmerksomhet og gjorde at Nicholas ble fremstilt som en mobber og rasist. Foto: NTB Scanpix
FEILAKTIG FREMSTILT: Dette møtet mellom 16 år gamle Nicholas Sandmann og urfolksaktivisten Nathan Philips, fikk massiv oppmerksomhet og gjorde at Nicholas ble fremstilt som en mobber og rasist. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nicholas (16) krever 4,5 milliarder etter dette

Ble feilaktig framstilt som mobber. Advokatfirmaet bekrefter at enda flere kan vente seg søksmål.

I januar var 16 år gamle Nicholas Sandmann i Washington for å delta på den årlige demonstrasjonen for abortmotstandere, iført en rød «Make America Great Again»-caps.

Der ble han fanget på video, sammen med en stor gjeng medstudenter iført samme hodeplagg, ansikt til ansikt med den trommespillende og syngende urfolksaktivisten Nathan Philips, og med et tilsynelatende hånlig glis om munnen.

Videoen fikk enorm spredning, og Sandmann ble framstilt som en respektløs mobber i en rekke amerikanske og internasjonale medier. Nå har han saksøkt Washington Post og CNN, som var blant mediene som omtalte saken, for 525 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av 4,5 milliarder kroner.

Tok til motmæle

Sandmann nekter nemlig for å ha opptrådt respektløst overfor Philips. Ifølge ham ventet han og medstudentene på bussen tilbake til Kentucky der de studerer, da fire afroamerikanere som deltok i en annen demonstrasjon, begynte å rope fornærmelser mot dem. Det kom fram i en video som ble publisert etter at den første allerede hadde fått viral spredning.

Disse skal ha tilhørt en gruppe som kaller seg Black Hebrew Israelites, en kontroversiell bevegelse som hevder at de er etterkommere av de gamle israelittene.

Midt oppi dette skal han ha lagt merke til Philips.

- Jeg samhandlet eller snakket aldri med ham. Jeg gjorde ingen håndbevegelser eller andre aggressive tilnærmelser, sa Sandmann i en uttalelse som først ble tvitret av CNN-reporter Jake Tapper.

Han forteller at Philips beveget seg mot ham mens han spilte på tromma, og at han forsøkte å roe ned den spente situasjonen ved å forholde seg urørlig og rolig.

Det bekreftet Philips overfor New York Times. Han sa at han hadde gått inn i folkemengden for å løse opp spenningen mellom de to gruppene.

- Jeg gikk inn der for å be, sa han.

Varsler enda flere søksmål

Etter at saken ble omtalt, tok skolen som elevene går på avstand fra elevenes oppførsel. De kalte den respektløs og varslet en etterforskning av saken. Men etter hvert som fakta om hendelsen og det som skjedde i forkant ble kjent, tok saken en ny vending.

I slutten av februar saksøkte Sandmann Washington Post for å ha hengt ham ut på feilaktig grunnlag fordi avisa ville fremme «sin velkjente og lett dokumenterbare politiske agenda mot president Donald Trump». Ifølge advokatene unnlot avisas reportere bevisst å ta med videoer og kilder som kunne gi et mer korrekt bilde av hva som faktisk skjedde.

Kort tid etter rykket presidenten selv ut på Twitter for å vise sin støtte til gutten.

I en uttalelse på sine nettsider, skriver advokatfirmaet som representerer Sandmann, at dette bare var begynnelsen. Da søksmålet mot CNN ble sendt inn tirsdag, bekreftet advokat Todd McMurtry overfor Fox News at enda flere søksmål er på trappene.

KATHY GRIFFIN: Den kjente komikeren var blant dem som kom med krass kritikk på Twitter. Foto: NTB Scanpix
KATHY GRIFFIN: Den kjente komikeren var blant dem som kom med krass kritikk på Twitter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi ser på andre muligheter. Vi kommer til å gå til nye søksmål med noen uker eller måneders mellomrom. Vi har minst ti prioriterte medier eller enkeltpersoner som var involvert i Twitter-angrep på lista. Vi ser veldig nøye på NBC, Associated Press, HBO og Kathy Griffin på grunn av de grusomme tweetene hun la ut, sier han.

På spørsmål om hvilke konsekvenser omtalen har fått for Sandmann, svarer McMurtry at den massive rekkevidda har påvirket hvordan folk ser på ham.

- Niholas hadde et plettfritt rykte. Han var elsket av foreldrene, respektert på skolen og hadde mange gode venner. Han hadde det fint, men nå har hans karakter blitt definert av løgnene som ble publisert av CNN.

Talsperson for Washington Post, Katherine Coratti Kelly, sier i en kommentar til Reuters at de gjennomgår søksmålet og at de vil forsvare seg mot anklagene. CNN har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.