Kjempet mot Taliban:

Nicholas (31) kollapset

Afghanistan-veteran Nicholas Heimgard Dreyer forteller om krigstraumene og veien tilbake.

DEN TUNGE VEIEN TILBAKE: Nicholas Heimgard Dreyer (31) har slitt i mange år etter krigsopplevelser i Afghanistan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
DEN TUNGE VEIEN TILBAKE: Nicholas Heimgard Dreyer (31) har slitt i mange år etter krigsopplevelser i Afghanistan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nicholas Heimgard Dreyer var 21 år. Han hadde bare vært i Afghanistan noen måneder da han kom en i krigssituasjon med fienden Taliban, som preget livet hans i mange år.

Og som fortsatt gjør det nå ti år etter.

Det har skjedd noe siden det totale mørket, da han ringte sin mor fra Hedmarks skoger og sa han skulle ta livet sitt.

Først til den tyngende og bekmørke opplevelsen et par mil nord for den norske basen i Meymaneh.

Nicholas fra Henningsvær i Lofoten og seinere Hedmark var en av to skyttere i troppen som skulle være klar til å stoppe et sannsynlig Taliban-angrep.

Ropte «klikk»

- Jeg sto i bilen gjennom takluka med geværet. Så ropte den andre skytteren høyt «klikk» fra nabobilen. Det betyr at våpenet hans ikke funket. Det betyr at jeg var eneste skytter tilbake. Der framme så vi Taliban-angriperne, forteller 31-åringen om krigsscenen som forandret livet hans.

Han dukket ned gjennom takluka.

- Så ble jeg nesten truffet like etterpå. Skuddet kom så nær hodet at jeg fortsatt har hørselstrøbbel på det høyre øret. Og hjemme igjen startet årene da alt holdt på å gå galt, sier han til Dagbladet på dagen da rapport nummer to kommer om hvordan det har gått med de norske soldatene i Afghanistan.

Rapporten overleveres tirsdag til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, og dreier seg om tilstanden til soldatene som var der fra 2012 til 2020.

TILBAKE: Flyet med flere nordmenn som har vært i Afghanistan ankommer Norge. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer

De første to-tre årene hjemme var det mye i dagliglivet han ikke fikset. Men han lullet seg inn i en oppfatning om at det var alle rundt han, ikke han selv, som hadde problemer.

- Det gikk på et vis til jeg en dag kollapset på kontoret hjemme, fortalte han i «God Morgen Norge» på TV 2 tirsdag.

Mors enorme kjærlighet

Om den dramatiske dagen han ringte mor for å si at han ikke orket mer av dette livet, sier han til Dagbladet:

- Det ble et vendepunkt. Hun er veldig sterk, jeg kaller det enorm kjærlighet. Vi har et godt forhold den dag i dag.

ERFARINGER Å DELER: Afghanistan-veteran Nicholas Heimgard Dreyer (31) og forfatter Simon Stranger skal fra november ut turne for å møte kommende voksne på videregående skoler i Innlandet og Viken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ERFARINGER Å DELER: Afghanistan-veteran Nicholas Heimgard Dreyer (31) og forfatter Simon Stranger skal fra november ut turne for å møte kommende voksne på videregående skoler i Innlandet og Viken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hva sa hun da du ringte?

- Det var en vinterdag. Hun aksepterte at jeg ikke ville leve lenger. Men hun oppfordret meg sterkt til å holde ut over jul og nyttår det året.

- Så satte hun en dato i januar året etter. Det var 304 dager fra den datoen jeg ringte. Så lenge skulle vi ha en avtale. Og den ville jeg holde, sier Dreyer nå.

Det ble et vendepunkt. Og tittelen på boka «304 dager», som forfatter Simon Stranger har skrevet om opplevelsene til 31-åringen under og etter krigsopplevelsene i Afghanistan.

- Ikke vær taus

- Med erfaringene du har gjort nå, er det noe du ville gjort annerledes da du kom hjem fra krigstjenesten?

- Ja. Jeg fortalte ikke om noe til noen da. Det er viktig å snakke om slike vanskelig ting til familie, de nære. Hvis ikke har ikke de noen mulighet til å skjønne hvorfor jeg reagerer eller oppfører meg forskjellig fra jeg gjorde før.

Men først skal forfatteren og Afghanistan-veteranen på en turne til mange videregående skoler i Innlandet og Viken for å møte unge mennesker på spranget ut i voksenverdenen.

Det starter på Tynset 15. november.

Og jobben med å komme seg videre fra uføretrygdet til et sivilt yrke.

Akkurat nå håper han det kan bli noe med hester. Den første inspirasjonen der fikk han fra et behandlingssenter for krigsveteraner, som en amerikansk Vietnam-veteran driver i Saratoga i New York.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer