FANT MOREN SIN PÅ BADET: I serviceboligen Tickselbo ved Sätra i Sverige fant Niclas Mattsson sin mor død på baderomsgulvet. På kjøkkenet lå det en lapp med dødsbudskapet. Foto: Google Maps
FANT MOREN SIN PÅ BADET: I serviceboligen Tickselbo ved Sätra i Sverige fant Niclas Mattsson sin mor død på baderomsgulvet. På kjøkkenet lå det en lapp med dødsbudskapet. Foto: Google MapsVis mer

Niclas fant sin mor død på baderomsgulvet. På kjøkkenet fant de en lapp fra legen om dødsfallet

- Viser manglende menneskeverd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En svensk lege la igjen en lapp på kjøkkenet med dødsbudskap da han fant en død kvinne på baderommet. Ingen pårørende ble varslet.

Kvinnens sønn, Niclas Mattson, skulle besøke henne i omsorgsboligen. Der fant han henne liggende død på baderomsgulvet, iført kun undertøy og med rullatoren over seg. På kjøkkenet fant sønnen dødsbudskapet på en lapp som en lege hadde lagt fra seg før legen forlot boligen.

- Å gå inn til sin mor og tro at man skal hjelpe henne handle, og i stedet finne henne død på denne måten. Jeg forstår ikke hvordan det kan skje. Å etterlate seg et dødt menneske på denne måten viser manglende menneskeverd, sier sønnen til Arbetarbladet.

- Uakseptabelt

Kvinnen døde i løpet av natten som følge av en blodpropp i en lunge, og ble funnet morgenen etter.

Både hjemmehjelptjenesten og den ansvarlige legen har begått feil. Det innrømmer Börje Svensson som er overlege.

- Først og fremst vil jeg si at det er uakseptabelt at en pårørende skal gå igjennom dette. Vi ber om unnskyldning. Både hjemmetjenesten og vi har gjort alvorlige feil. Selv om det ikke har eksistert noe telefonnummer, kan man ikke bare etterlate et dødt menneske på denne måten. I slike tilfeller, gjelder det å sette seg inn i de pårørendes situasjon. Det har ikke skjedd her, sier han.

Det ble først spekulert i om den grove feilen hadde blitt begått av sommervikarer. Det viste seg riktignok etterhvert at så ikke var tilfellet.

Klandrer ingen

Hälsocentralen i Sätre skal nå starte en etterforskning for å finne ut hva det er i rutinene som har sviktet.

Mattsson selv sier at han ikke klandrer enkeltpersoner for det som har skjedd, men at han vil løfte diskusjonen slik at slike feil kan unngås i framtiden.

- Lytt på samvittigheten din, selv en død person har verdi. Hadde noen for eksempel lagt et laken over henne, hadde det betydd veldig mye for meg. Bildet av at jeg forsøker å hjelpe moren min der hun ligger på et kaldt baderomsgulv, kommer for alltid til å være med meg. Den eneste trøsten jeg har, er at hun hadde et rolig uttrykk i ansiktet da jeg fant henne, sier han.

(Dagbladet / NTB)