Nico (30): - Fatter ikke at jeg lever

Nico Åland var sikker på at en helt vanlig arbeidsdag skulle bli den siste da han plutselig ble involvert i en trafikkulykke. Vi advarer om sterke bilder.

SKADET: Nico Åland måtte sy 41 sting og brakk nakken etter trafikkulykken. Foto: Privat
SKADET: Nico Åland måtte sy 41 sting og brakk nakken etter trafikkulykken. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Onsdag 15. juni ble det meldt om en alvorlig trafikkulykke i Troms der en lastebil hadde kjørt ut av veibanen.

«Det har vært en trafikkulykke på Rolla. Brann og ambulanse jobber på stedet. Politiet er i utrykning til stedet. En lastebil med gravemaskin på skal ha kjørt i grøfta. Fører av lastebil er skadet. Er nylig frigjort. Skadeomfang er ukjent», skrev politiet på Twitter klokka 09.15 den dagen.

I ettertid ble det klart at det var lastebilsjåføren Nico Åland (30) som var blitt alvorlig skadet. Nå, tre uker seinere, forteller han til Dagbladet at han endelig er på bedringens vei.

- Nå har jeg trappa ned på smertestillende, så da er det i hvert fall mulig å snakke med meg, sier han flirende over telefon til Dagbladet.

Det var Nordlys som omtalte saken først.

Ble kvitt klaustrofobien

Det startet som en helt ordinær arbeidsdag for Åland. Han hadde fått i oppdrag å kjøre til Fuglebergan for å levere en gravemaskin. Dette er en strekning han er godt vant med gjennom ti år som yrkessjåfør.

Men allerede etter noen få kilometer gikk det galt. Da Åland nådde Rolla havnet han plutselig i grøfta, og han vet fremdeles ikke hva som forårsaket ulykken.

Som følge av ulykken, mistet Åland bevisstheten. Det siste han husker er at stolpen ved frontruten krøllet seg mot ham og at han satt fastklemt i lastebilen.

FASTKLEMT: Slik så lastebilen ut etter at Åland hadde kjørt ut av veibanen. Foto: Privat
FASTKLEMT: Slik så lastebilen ut etter at Åland hadde kjørt ut av veibanen. Foto: Privat Vis mer

- Egentlig har jeg en mild form for klaustrofobi, men da jeg satt fastklemt var den helt borte. Jeg kjente heller ingen smerte på grunn av det høye adrenalinnivået, sier Åland.

Luftambulanse til Tromsø

En av de første som fikk øye på ulykken var faren til Ålands sjef, som var i bilen like bak.

- Jeg løp bort til lastebilen for å hjelpe til. Jeg kom meg inn i lastebilen for å få kontakt med ham, og fikk etter hvert svar da jeg prøvde å snakke med ham. Samtidig fikk jeg en nabo som hadde hørt smellet til å ringe nødetatene, sier Odd Ivar Paulsen.

Bare noen få minutter seinere var nødetatene på plass. De fikk dratt Åland ut av kjøretøyet og fraktet ham med luftambulanse til Universitetssykehuset i Tromsø.

NØDETATER: Nødetatene på plass ved ulykkestedet. Foto: Privat
NØDETATER: Nødetatene på plass ved ulykkestedet. Foto: Privat Vis mer

41 sting og nakkebrudd

Da Åland ankom sykehuset ventet et opphold på intensiven, og to dager med det han omtaler som et smertehelvete mens han ventet på at hodet skulle bli sydd.

Han måtte sy totalt 41 sting og få nakkestøtte til et nakkebrudd.

- Det var de verste dagene i mitt liv, sier han.

Den traumatiske hendelsen har imidlertid ført til at Åland har fått et nytt perspektiv på livet.

41 STING: Åland måtte sy 41 sting etter ulykken. Foto: Privat
41 STING: Åland måtte sy 41 sting etter ulykken. Foto: Privat Vis mer

- Det går bra nå, men hver morgen når jeg våkner, kan jeg ikke fatte at jeg lever, sier han til Nordlys, mens han utdyper til Dagbladet:

- Da jeg satt fastklemt og kjente at blodet rant ut, var jeg sikker på at dette var det siste jeg kom til å gjøre. Det er vanskelig å stille seg tilbake til et ordinært liv etter det.

Selv om Åland slapp unna med skrekken, merker han noen ettervirkninger etter ulykken.

- Noen ganger blir jeg dratt rett tilbake til ulykken når jeg sover. I dag våknet jeg av at jeg slo rundt meg for å kvitte meg med vrakrester selv om jeg var hjemme i min egen seng. I realiteten hadde jeg bare slått i nattbordet.

NON STOP: En rallysjåfør mistet kontroll. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

- Finner humor i alt

Selv om Åland hadde vært involvert i en svært alvorlig ulykke, har han brukt mye humor for å komme seg gjennom smertene.

- Jeg finner bestandig humor i alt uansett om det er trist eller på kanten, som denne ulykken var, sier Åland.

Denne humoren har blant annet blitt formidlet gjennom hans sosiale medier-kontoer.

- Selv om jeg har det vondt, finner jeg glede i at jeg får noen andre til å smile, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer