Nicolas ble holdt som IS-gissel i ti måneder: - Bombing av IS i Syria er ikke løsningen

- De er mer dumme enn de er onde.

- IKKE BOMB IS:  Den franske journalisten Nicolas Henin ble tatt som IS-gissel i Syria i juni 2013, og ble sluppet fri i april i år. I en kommentar publisert i The Guardian skriver han at fransk bombing av IS i Syria ikke er det rette svaret på Paris-terroren. Foto: AFP / KENZO TRIBOUILLARD
- IKKE BOMB IS: Den franske journalisten Nicolas Henin ble tatt som IS-gissel i Syria i juni 2013, og ble sluppet fri i april i år. I en kommentar publisert i The Guardian skriver han at fransk bombing av IS i Syria ikke er det rette svaret på Paris-terroren. Foto: AFP / KENZO TRIBOUILLARDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den franske journalisten Nicolas Henin ble tatt som gissel av IS i Syria i juni 2013. Der tilbragte han ti måneder i fangenskap, sju av dem sammen med amerikaneren James Foley, journalisten som ble henrettet for åpent kamera i 2014. 

Henin har tidligere fortalt at Mohammed Emwazi, kjent som «Jihadi John», og Mehdi Nemmouche, 29-åringen som drepte fire personer ved Det jødiske museet i Brussel i fjor, var blant fangevokterne hans.

I en kommentar publisert i den britiske avisa The Guardian, skriver han at flere bombeangrep mot IS i Syria ikke er den rette veien å gå etter terrorangrepene i Paris. Han mener IS ønsker å provosere fram hevnangrep for å øke rekrutteringen, og sier vesten ikke må falle i deres felle.

«Beruset på ideologi og makt» Franksmannen kjenner IS godt etter å ha tilbragt 10 måneder i deres fangenskap, og understreker at smerten, sorgen, håpet og livene til alle som er rammet av terrorangrepene ikke gjør inntrykk på IS-krigerne. 

«De presenterer seg for omverden som superhelter, men når kameraene er skrudd av er de litt patetiske, på mange måter. De er barn beruset på ideologi og makt. I Frankrike har vi et ordtak: dumt og ondt. I min erfaring er de dummere enn de er onde. Men jeg vil ikke forminske det morderiske potensialet i dumhet», skriver han i en kommentar.

Henin ble sammen med journalistene Pierre Torres, Edouard Elias og Didier Françoi løslatt etter forhandlinger med kidnapperne i april i fjor. Franskmannen forteller at han fortsatt kommuniserer med IS-medlemmer i sosiale medier.

Ti franske jagerfly angrep søndag kveld flere mål i IS-hovedstaden Raqqa, under 48 timer etter grusomhetene i Paris. Franske myndigheter meldte at kommando- og kontrollsentre, rekrutterignsentre og treningsanlegg ble truffet i angrepet.

- Det første målet som ble truffet ble brukt av Daesh (et arabisk navn på IS) som kommandopost, rekrutteringssenter og våpen- og ammunisjonslager. Det andre målet var mot en leir hvor terroristene blir trent opp, skrev forsvarsdepartementet i en uttalelse. 

- Avler flere terrorister Henin viser forståelse for at hevn kan ha vært uungåelig, men sier bombingen kan ende opp med å gjøre en fæl situasjon verre. 

«Hva med de 500 000 sivile som lever og er fanget i Raqqa, mens vi prøver å ødelegge IS? Hva med deres sikkerhet? Hva med den svært reelle muligheten at vi, ved å ikke tenke gjennom dette, får mange av dem til å bli ekstremister?»... «Det syriske folket trenger sikkerhet, ellers vil de selv støtte opp om grupper som IS», skriver han.

Franskmannen skriver at omverden må prioritere å fjerne Syrias president Bashar al-Assad fra makta, før man kan knekke IS. 

«...nøkkelen er sterke hjerter og motstandsdyktighet, for det er det de (IS red.anm) frykter. Jeg kjenner dem: de forventer bombing. Det de frykter er samhold».

Hénin ble holdt fanget sammen med amerikanske James Foley og Steven Sotloff som ble henrettet av IS for åpent kamera. 

- Vi tilbrakte sju måneder i en veldig ekstrem situasjon sammen. I en hel uke var vi blant annet lenket sammen med håndjern, dag og natt, har han tidligere fortalt.