Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nigel Farage forlater UKIP. Mener partiet er blitt besatt av islam

Melder seg ut av partiet etter 25 år.

FERDIG: Nigel Farage var med å stifte Det britiske uavhengighetspartiet UKIP i 1993, og har ledet det i flere perioder. Nå forlater han partiet. Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/NTB Scanpix
FERDIG: Nigel Farage var med å stifte Det britiske uavhengighetspartiet UKIP i 1993, og har ledet det i flere perioder. Nå forlater han partiet. Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag opplyste den britiske politikeren Nigel Farage i en kronikk at han forlater partiet han selv stiftet og var leder for i flere år.

- Det er med tungt hjerte at jeg velger å forlate UKIP. Partiet er ikke det brexit-partiet som nasjonen virkelig trenger, skriver han i kronikken i den britiske avisa The Telegraph.

- Besatte av islam

Videre fremhever han blant annet en opplevelse han hadde under partiets landsmøte i september.

DRAHJELP: Brexit-general Nigel Farage viste sin støtte til Donald Trump på valgmøtet i byen Jackson. Der gikk han hardt ut mot Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

- Da jeg gikk tilbake til min plass ble jeg møtt av flere sinte menn, som var røde i ansiktet og lettere aggressive, og hvor alle virket besatte av islam og Tommy Robinson, skriver den tidligere UKIP-profilen.

- En av årsakene til partiets suksess har vært at det har ekskludert ekstremister og fokusert på å organisere og føre valgkamp. Jeg advarer om at enhver endring i denne linjen vil skade partiet, skriver Farage ifølge NTB.

Han ble kronet som vinneren av Storbritannias folkeavstemning og EU-medlemskap, og ble tiltalt som Brexit-general. Farage gikk av som leder i partiet samme dag som Storbritannia stemte for å tre ut av EU.

Kollapset

I tida etter at Nigel Farage trakk seg som leder, har UKIP vært preget av intern uro og flere lederskifter. Det høyrepopulistiske partiet ledes i dag av Gerard Batten, og mange har spådd at partiets dager er talte. Partiet sank som en stein på meningsmålingene etter folkeavstemningen.

Farage var en av frontfigurene i kampanjen for å få Storbritannia ut av EU, hvor han har vært visepresident i den tverrpolitiske bevegelsen «Leave Means Leave».

TORDENTALER: UKIPs leder, Nigel Farage, er kjent for å holde fargerike taler mot sine politiske motstandere i Europadepartementet. Se en montasje av hans tordentaler her. Video: UKIP Official Channel Vis mer Vis mer Vis mer

Farage er en tidligere konservativ politiker, og i 1993 var han med på etablere det innvandrings- og EU-kritiske Uavhengihetspartiet. I partiets første EU-valg oppnådde de en oppslutning på 1 prosent. Ved europavalget i 2009, sikret partiet seg 16,5 prosent av stemmene.

Ble historisk

I 2014 sikret de seg historiske 28 prosent av stemmene, og sørget for første gang i historien for at verken De konservative eller Labour sto igjen som vinnerne av et nasjonalt valg i Storbritannia.

- Folkets UKIP-hær har talt og levert omtrent det mest ekstraordinære resultat som har vært sett i britisk politikk på 100 år, sa Farage etter at han selv var gjenvalgt til EU-parlamentet i 2014.

Farage ble først leder i partiet i 2006 og ledet UKIP gjennom europavalget i 2009. I 2009 tok han en pause som partileder, for å forsøke seg som leder av Det britiske underhuset.

Der ble det nederlag for Farage, men han gjorde comeback som partileder i 2010. Siden den gang har hans anti-Euro-politikk og flammende taler sådd frukter blant britiske velgere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!