FERDIG: Nigel Farage var med å stifte Det britiske uavhengighetspartiet UKIP i 1993, og har ledet det i flere perioder. Nå forlater han partiet. Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/NTB Scanpix
FERDIG: Nigel Farage var med å stifte Det britiske uavhengighetspartiet UKIP i 1993, og har ledet det i flere perioder. Nå forlater han partiet. Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/NTB ScanpixVis mer

Nigel Farage forlater UKIP. Mener partiet er blitt besatt av islam

Melder seg ut av partiet etter 25 år.

Tirsdag opplyste den britiske politikeren Nigel Farage i en kronikk at han forlater partiet han selv stiftet og var leder for i flere år.

- Det er med tungt hjerte at jeg velger å forlate UKIP. Partiet er ikke det brexit-partiet som nasjonen virkelig trenger, skriver han i kronikken i den britiske avisa The Telegraph.

- Besatte av islam

Videre fremhever han blant annet en opplevelse han hadde under partiets landsmøte i september.

DRAHJELP: Brexit-general Nigel Farage viste sin støtte til Donald Trump på valgmøtet i byen Jackson. Der gikk han hardt ut mot Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

- Da jeg gikk tilbake til min plass ble jeg møtt av flere sinte menn, som var røde i ansiktet og lettere aggressive, og hvor alle virket besatte av islam og Tommy Robinson, skriver den tidligere UKIP-profilen.

- En av årsakene til partiets suksess har vært at det har ekskludert ekstremister og fokusert på å organisere og føre valgkamp. Jeg advarer om at enhver endring i denne linjen vil skade partiet, skriver Farage ifølge NTB.

Han ble kronet som vinneren av Storbritannias folkeavstemning og EU-medlemskap, og ble tiltalt som Brexit-general. Farage gikk av som leder i partiet samme dag som Storbritannia stemte for å tre ut av EU.

Kollapset

I tida etter at Nigel Farage trakk seg som leder, har UKIP vært preget av intern uro og flere lederskifter. Det høyrepopulistiske partiet ledes i dag av Gerard Batten, og mange har spådd at partiets dager er talte. Partiet sank som en stein på meningsmålingene etter folkeavstemningen.

Farage var en av frontfigurene i kampanjen for å få Storbritannia ut av EU, hvor han har vært visepresident i den tverrpolitiske bevegelsen «Leave Means Leave».

TORDENTALER: UKIPs leder, Nigel Farage, er kjent for å holde fargerike taler mot sine politiske motstandere i Europadepartementet. Se en montasje av hans tordentaler her. Video: UKIP Official Channel Vis mer Vis mer Vis mer

Farage er en tidligere konservativ politiker, og i 1993 var han med på etablere det innvandrings- og EU-kritiske Uavhengihetspartiet. I partiets første EU-valg oppnådde de en oppslutning på 1 prosent. Ved europavalget i 2009, sikret partiet seg 16,5 prosent av stemmene.

Ble historisk

I 2014 sikret de seg historiske 28 prosent av stemmene, og sørget for første gang i historien for at verken De konservative eller Labour sto igjen som vinnerne av et nasjonalt valg i Storbritannia.

- Folkets UKIP-hær har talt og levert omtrent det mest ekstraordinære resultat som har vært sett i britisk politikk på 100 år, sa Farage etter at han selv var gjenvalgt til EU-parlamentet i 2014.

Farage ble først leder i partiet i 2006 og ledet UKIP gjennom europavalget i 2009. I 2009 tok han en pause som partileder, for å forsøke seg som leder av Det britiske underhuset.

Der ble det nederlag for Farage, men han gjorde comeback som partileder i 2010. Siden den gang har hans anti-Euro-politikk og flammende taler sådd frukter blant britiske velgere.