Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Niger på randen av katastrofe

Matkrisen i Niger krever liv. Blir det væpnet konflikt i nabolandet Mali vil situasjonen forverre seg, frykter Røde Kors.

FLERE SULTER:Antall behandlinger av underernærte barn har økt med nesten 400 prosent på en helseklinikk i Kofo i Niger.  Foto:Julie Lorenzen/Røde Kors
FLERE SULTER:Antall behandlinger av underernærte barn har økt med nesten 400 prosent på en helseklinikk i Kofo i Niger. Foto:Julie Lorenzen/Røde Kors Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Manglende regnfall har ført til tørke og manglende avlinger i det vest-afrikanske landet. I Niger er det nå 6,4 millioner som sulter. Mens det totale tallet for nabolandene i Sahel-regionen er hele 18,7 millioner, ifølge tall fra FN.

- Det er særlig barn under 5 år som nå lider av akutt feilernæring, sier generalsekretær i Røde Kors Norge, Åsne Havnelid til Dagbladet.

Mistet to-åring
Nigerske mødre gjør nå alt for å skaffe næring til barna sine. Røde Kors forteller om 42 år gamle Mariama Amadou, som har kommet til helsesenteret i flere måneder, fordi hun ikke har mat hjemme. I vår mistet hun sin to år gamle sønn Moussa, som døde av undereræring.

- Jeg har gått fem kilometer for å komme hit. Det gjør meg veldig trist å se at barna mine har det vondt, men vi har ingenting å spise, sier hun.

- Kan bli væpnet konflikt
Nathalie Latrémoille er feltkoordinator for arbeidet som gjennomføres med støtte fra Norges Røde Kors og Sveriges Røde Kors. Etter å ha vært i hovedstaden Niamey i over to måneder forteller hun at det forsatt er meget tørt ute i felten i nord, men at det er sådd håp i de østlige delen av landet.

- For å starte med de gode nyhetene har regntiden startet i noen områder av landet, og om rundt tre månder kan befolkningen der høste av avlingene de nå sår, sier Latrémoille til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere skrevet om den konfliktfylte situasjonen i Mali. Islamistiske opprørere og andre grupperinger har ført til at mange maliere flykter inn i de nordlige områdene i Niger. Det vanskeliggjøre hjelpearbeidet, fordi matkrisen er verst i akkurat dette området.
Det er nå mulig Niger deltar i den militær intervensjon mot opprørsgruppene i Mali. Niger er medlem av ECOWAS - De Vest-Afrikanske Staters Økonomiske Samarbeid. Akkurat nå venter ECOWAS kun på en FN-resolusjon før de går inn i Mali.

- Svaret på om det blir en intervensjon eller ikke, kan komme om kun få dager. Denne situasjonen følger vi tett med på fordi det kan påvirke hjelpearbeidet,  forteller hun.

- Vi støtter begge
Allerede nå er det minst 45 000 flyktninger maliske flyktninger i Niger.

- Vi støtter opp om arbeidet i både Niger og Mali med 21 millioner kroner, som er med på å bygge brønner, skaffe medisiner og mat til underernærte barn og støtte til flyktningene, sier generalsekretær Havnlid.

Parallelt med at millioner av mennesker har for lite mat, angripes Niger nå av store gresshoppesvermer som ødelegger avlinger og det er utbrudd av kolera langs Niger elven.

Landbruket i landet har i flere perioden blitt hardt rammet av tørke og gresshopper. Sist i 2004, som medvirket til matmangel og humanitær krise 2005.

- For å unngå at situasjonen blir like kritisk igjen er det viktig å gå inn tidlig understreker Havnelid.

Forebygging
- Når en er tidlig ute er det mye lettere å drive forebyggende arbeid. Ofte er det heller ikke all verden som skal til. De trenger vann, og de trenger å lære at vannet de drikker må være helt rent for at de ikke skal bli syke. I områdene der det har blitt bygget brønner har det igjen vært mulig å dyrke grønnsaker, sier Havnlid.

FOR SMÅ:Antall underernærte kvinner og barn stiger for hver dag som går og vi har ikke nok ressurser til å hjelpe alle som trenger det. Foto: Julie Lorenzen/Røde Kors
FOR SMÅ:Antall underernærte kvinner og barn stiger for hver dag som går og vi har ikke nok ressurser til å hjelpe alle som trenger det. Foto: Julie Lorenzen/Røde Kors Vis mer

Strategien til Røde Kors er å gi både akutt nødhjelp og drive forebyggende arbeid. Havnelid mener en krone i forebyggende arbeid er verdt fire kroner i akutt nødhjelp.

- Derfor bruker vi også ressurser på å trene opp våre søsterorganisasjoner som kan bidra med støtte etter at vi har dratt, sier Havnelid.

MISTET SØNNEN: Mariama  Amadou (42) har kommet til helsesenteret i flere måneder, fordi hun ikke har mat hjemme. I vår mistet hun sin to år gamle sønn Moussa, som døde av undereræring. Foto: Mari Aftret Mørtvedt/Røde Kors
MISTET SØNNEN: Mariama Amadou (42) har kommet til helsesenteret i flere måneder, fordi hun ikke har mat hjemme. I vår mistet hun sin to år gamle sønn Moussa, som døde av undereræring. Foto: Mari Aftret Mørtvedt/Røde Kors Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media