I SORG: Nigeranske kvinner har samlet seg for å sørge over de drepte etter bombeangrepet mot St. Theresa's Catholic Church i Madalla. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde
I SORG: Nigeranske kvinner har samlet seg for å sørge over de drepte etter bombeangrepet mot St. Theresa's Catholic Church i Madalla. Foto: REUTERS/Afolabi SotundeVis mer

Nigeria erklærer unntakstilstand og stenger grensene i utsatte områder

- Åpnes så snart normalitet gjenopprettes, sier presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamistiske militante gruppen Boko Haram er ansvarlig for over 450 menneskers død i Nigeria i 2011.

Landets president, Goodluck Jonathan, har nå erklært unntakstilstand i flere nordlige og sentrale deler av landet etter flere bombeangrep i julen.

25. desember ble minst 40 mennesker drept og enda flere såret i en serie av angrep mot kirker. Boko Haram har tatt på seg ansvaret.

Lørdag besøkte Jonathan St. Theresa's Catholic Church i Madalla og lovet å «knuse terroristene».

Frykter hevnangrep - Folk nekter å forlate hjemmene sine fordi de er redde for hva soldatene kan komme til å gjøre mot dem nå som det er unntakstilstand i byen, sier en innbygger i den voldsherjede byen Maiduguris til nyhetsbyrået AFP.

Fredag ettermiddag mistet minst fire mennesker livet i en eksplosjon i Maiduguri idet muslimer strømmet ut fra en moské i byen fredagsbønnen.

Befolkningen i Nigeria på 155 millioner betår av kristne og muslimer, og mange frykter nå hevnangrep og mer sekterisk vold.

Angrepene den siste tiden blir også satt i sammenheng med en langvarig politisk strid mellom nord og sør.
 
Grensene midlertidig stengt I en tale søndag sa Jonathan at han ville stenge alle internasjonale grenser i områdene som er rammet.

- Vi søker en varig løsning, men det har blitt nødvendig å ta noen avgjørende tiltak for å gjenopprette normaliteten i landet, spesielt i de berørte lokalsamfunnene. Stengningen av grensene er kun et midlertidig tiltak for å kunne møte sikkerhetsutfordringer og vil bli åpnet igjen så snart normalitet gjenopprettes, sa Jonathan i talen som ble vist på landsdekkende TV.

MANGE DREPTE OG SKADDE: En liten jente ble skadd under et bombeangrep mot St. Theresa's Catholic Chirch i Madalla. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde
MANGE DREPTE OG SKADDE: En liten jente ble skadd under et bombeangrep mot St. Theresa's Catholic Chirch i Madalla. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde Vis mer

Han understreket at det var nødvendig å stenge grensene fordi terroristene har utnyttet den nåværende situasjonen til å slå til mot mål i Nigeria og deretter trekke seg tilbake, utenfor det nigeranske politiets rekkevidde.

Kutter ut billig bensin Avgjørelsen om å stenge grensene i de rammede områdene er et av de sterkeste tiltakene fra regjeringen siden Boko Haram-krisen startet i 2009.

Søndag gjorde også en talsperson for regjeringen det klart at alle drivstofftilskudd nå fjernes. Billig bensin er en av få ting innbyggerne i det oljerike landet har kunnet regne med, og avgjørelsen om å fjerne subsidien vil neppe bli populær.

Regjeringen sier landet vil spare åtte milliarder dollar på kuttene. Noe av pengene vil nå gå til utbygging av landets infrastruktur i stedet. Tidligere forsøk på å fjerne subsidiene har blitt møtt med sterk motstand og streiker over hele landet.

SER ØDELEGGELSENE: President Goodluck Jonathan (med den sorte hatten) besøker St. Theresa's Catholic Church som ble utsatt for et bombeangrep 25. desember. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde
SER ØDELEGGELSENE: President Goodluck Jonathan (med den sorte hatten) besøker St. Theresa's Catholic Church som ble utsatt for et bombeangrep 25. desember. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde Vis mer