KORRUPT POLITI

Nigeria: Spesialpoliti «blir rike» på å torturere fanger og be om bestikkelser

Ny Amnesty-rapport.

POLITIVOLD: Amnesty International kommer i dag med en rapport som viser at en politiavdeling i Nigeria ble opprettet for å beskytte borgerne, men gjorde det stikk motsatte. Tegning fra Amnesty-rapport
POLITIVOLD: Amnesty International kommer i dag med en rapport som viser at en politiavdeling i Nigeria ble opprettet for å beskytte borgerne, men gjorde det stikk motsatte. Tegning fra Amnesty-rapport Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En egen gruppe i det nigerianske politiet skulle bekjempe kriminalitet. I stedet har politifolka utført systematisk tortur mot fanger for å tvinge fram tilståelser og for å få bestikkelser, ifølge en rapport Amnesty publiserte i dag.

- Dette var en politienhet som skulle beskytte mennesker, men som har blitt en fare for samfunnet ved å torturere sine ofre og heve seg sjøl over loven ved å skape frykt og korrupsjon, sier Damian Ugwu, som er Amnesty Internationals Nigeria-forsker, ifølge The Independent.

- Tortur = lukurativt

Informasjonen har Amnesty fått etter å ha mottatt rapporter fra advokater, menneskerettighetsforkjempere, journalister og vitneutsagn.

- Våre undersøkelser viser et mønster med hensynsløse brudd på menneskerettighetene, hvor ofrene blir arrestert og torturert til de kommer med en «tilståelse» eller betaler politiet bestikkelser for å bli løslatt, står det i rapporten.

Her kommer det fram at politigruppa Special Anti-Robbery Squad (SARS) jevnlig krever bestikkelser og stjeler penger fra mistenkte personer og deres familier.

- SARS-offiserene blir rike gjennom å være brutale. I Nigeria ser det ut til at tortur er lukurativ business, sier Damian Ugwu i Amnesty.

Dødsdom

25-årige Onitsha er en av personene som har fått oppleve SARS. Arbeidsgiveren hans anmeldte ham for å stjålet penger fra dem.

- Politimennene ba meg skrive under på et blankt ark. Da jeg signerte, sa de at jeg hadde skrevet under på min dødsdom. De lot meg henge fra en jernstang, og kroppen min sluttet å fungere. Jeg besvimte. Da jeg var døden nær, tok de meg ned og helte vann over meg for at jeg skulle våkne.

Onitsha fikk ikke kontakte advokat, lege eller familien sin i de to ukene han var fengslet.

- SARS-offiserene tror de har lov til å utføre tortur. Dette er ikke så rart, da mange av SARS-offiserene har betalt for å få jobbene sine. Politisjefene er også involvert i korrupsjon, sier Ugwu.

Macheter

En annen person, 32-årige Chidi Oluchi, ble arrestert, robbet og torturert av SARS-offiserene.

- De ba meg slå meg sjøl og da jeg nekte, begynte de å slå meg med macheter og tunge stokker. Jeg blødde fra munnen og så dobbelt, sier mannen. Han måtte så betalte politiet 100 dollar. Først da fikk han gå fri.

I tillegg til å be om bestikkelser, er SARS-offiserene blitt anklaget for å stjele eller konfiskere eiendom fra fangers slektninger. Andre familiemedlemmer sier at de har fått frastjålet biler og penger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer