Nigeria vil ikke bytte fanger mot de bortførte jentene

Norsk støttemarkering i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en video som ble publisert i går, viser den ytterliggående islamistgruppen Boko Haram fram det som skal være 136 av de 223 skolejentene som som ble borført fra en skole i byen Chibok i delstaten Borno 14. april.

På videoen sier islamistgruppens leder Abubakar Shekau at jentene bare vil bli løslatt i hvis myndighetene løslater Boko Harams fengslede medlemmer.

Kravet avvises av nigerianske myndigheter, ifølge BBC.

Innenriksminister Abba Moro sier Boko Haram ikke er i en moralsk posisjon hvor de kan komme med slike tilbud.

Hevder jentene har konvertert På videoen sier organisasjonens leder Abubakar Shekau at jentene har konvertert til islam.

- Jentene dere snakker om har vi allerede satt fri. Vet du hvordan det? De ble muslimer, skal Abubakar Shekau si i videoen.

 Shekau snakker i 17 minutter på videoen før den viser det han sier er de bortførte jentene som ber. På videoen er jentene kledd i burkaer og tre av dem blir intervjuet av bortførerne. To av dem sier de var kristne, men har konvertert til Islam. Den tredje jenta sier hun er muslim.

- Av de som ikke har akseptert Islam, sverger jeg ved Allah på at vi aldri vil løslate dem før etter at dere har frigitt våre brødre fra fengsel, sier Shekau.

USAs utenriksdepartement sier videoen granskes nøye av etterretningseksperter for å se om den kan avsløre tegn på hvor jentene holdes fanget.

En gruppe på rundt 30 personer fra amerikansk etterretning-, forsvar- og utenrikstjeneste er nå i Nigeria for å hjelpe landets myndigheter med å finne jentene.

Norsk markering i dag En rekke organisasjoner, blant annet  PLAN Norge, FOKUS, Mellomkirkelig Råd, Redd Barna, Press, Amnesty International og Fellesrådet for Afrika samles i dag på Yongstorget for å markere sin støtte til de bortførte jentene.

- Vi oppfordrer norske myndigheter til å henvende seg til nigerianske myndigheter med budskap om at situasjonen må bli håndtert gjennom mange tiltak, ikke bare militære løsninger, skriver de i et felles opprop.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer