Nigeriabåt-bakmann fengslet for omfattende korrupsjon

Den nigerianske kystverkdirektøren var Forsvarets gjest på Haakonsvern for å kjøpe marinefartøy.

<strong>ARRESTERT:</strong> Tidligere NIMASA-direktør Patrick Akpobolokemi er arrestert og tiltalt for omfattende korrupsjon og hvitvasking. Arkivfoto: Pius Utomi Ekpei / AFP / NTB Scanpix
ARRESTERT: Tidligere NIMASA-direktør Patrick Akpobolokemi er arrestert og tiltalt for omfattende korrupsjon og hvitvasking. Arkivfoto: Pius Utomi Ekpei / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tidligere direktøren for det nigerianske kystverket NIMASA, Patrick Akpobolokemi, er sammen med fem mistenkte medsammensvorne fengslet og tiltalt for omfattende korrupsjon på til sammen 2,6 milliarder nigerianske naira, om lag 113 millioner kroner.

Akpobolokemi var en nær alliert av krigsherren Tompolo, og involvert i kjøpet av norske marinefartøy i den såkalte Nigeriabåt-saken. Fengslingen og den nye tiltalen kommer i tillegg til omfattende anklager om hvitvasking og korrupsjon i kjølvannet av at Nigerias nye president, Muhammadu Buhari, ga NIMASA-direktøren sparken i juli.

Til sammen skal eksdirektøren og 13 andre være tiltalt for 54 tilfeller av hvitvasking og korrupsjon for til sammen 6 milliarder naira, om lag 260 millioner kroner. Nyheten meldes i en rekke nigerianske medier. Korrupsjonen settes i forbindelse med kystverkets omfattende pengebruk på private sikkerhetskontrakter og såkalte partnerskap tilknyttet sikkerheten for nigerianske havneområder og offshorevirksomheten i og rundt Nigerdeltaet og Lagos.

Han skal ha blitt framstilt for fengsling fredag. Rettsforhandlingene rundt de omfattende anklagene fortsetter i dag.

Gjestet Haakonsvern Det mest kjente og omstridte partnerskapet NIMASA har inngått under Akpobolokemis ledelse, er med sikkerhetsselskapet Global West Vessel Specialist (GWVS) og krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Dette er selskapet og krigsherren som har skaffet seg sju tidligere norske krigsskip, og drifter den paramilitære kystvaktflåten til NIMASA.

Den tidligere NIMASA-direktøren som nå er fengslet var blant gjestene Forsvaret inviterte til marinebasen Haakonsvern i Bergen for å inspisere de seks norske missiltorpedobåtene KNM «Tjeld», «Terne», «Jo», «Geir», «Falk», og «Stegg» 5. mai 2012.

<strong>SOLGT:</strong> Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat.
SOLGT: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat. Vis mer

Inspeksjonen, som ble utført sammen med krigsherren Tompolos flåtesjef og leder for GWVS kaptein Romeo Itima, og daværende president Goodluck Jonathans maritime kabinettrådgiver Leke Olugbenga Oyewole, skjedde etter at båtene offisielt var solgt til det britiske stråselskapet CAS Global.

9. august samme år ble Romeo Itima drept i en pirataksjon i Nigeria. To dager seinere advarte Tollvesenet både Forsvaret og UD om at britiske CAS Global trolig var et stråselskap for nigerianske GWVS og NIMASA, og at salget muligens kunne knyttes til korrupt handel med krigsskip i Nigeria. Dette ble avvist av Forsvaret.

Noen måneder seinere solgte forsvaret støttefartøyet KNM «Horten» til CAS Global. Eposter Dagbladet har fått tilgang på viser at Forsvaret tidlig ble informert om at GWVS måtte oppføres som eiere av båten, og at NIMASA var oppdragsgiver. Representanter for både GWVS og NIMASA ble invitert på ny for å inspisere og godkjenne fartøyet i Norge. Likevel benekter Forsvaret den dag i dag ethvert bekjentskap til disse detaljene rundt handelen.

Denne handelen er også bakgrunnen til korrupsjonssiktelsen mot den norske salgsoffiseren Bjørn Stavrum og to britiske bakmenn i stråselskapet CAS Clobal etter at tollvesenet avdekket pengeoverføringer på tilsammen 150 000 dollar til den norske offiseren.

Stavrum forklarte seg åpent om sin rolle rundt salgene under kontrollhøringen i Stortinget for en drøy uke siden.

Har tjent milliarder De norske marinefartøyene og partnerskapet med NIMASA har til nå gitt GWVS og krigsherren Tompolo mellom to og tre milliarder kroner, ifølge BBC og en rekke nigerianske kilder.

<strong>I ARREST:</strong> Like før jul i fjor ankom det tidligere norske støttefartøyet KNM «Horten» Lagos (bildet). Det er det sjuende marinefartøyet krigsherren Tompolo har skaffet fra Norge, men det skal ha blitt tatt i arrest av den nigerianske marinen. Foto: Privat
I ARREST: Like før jul i fjor ankom det tidligere norske støttefartøyet KNM «Horten» Lagos (bildet). Det er det sjuende marinefartøyet krigsherren Tompolo har skaffet fra Norge, men det skal ha blitt tatt i arrest av den nigerianske marinen. Foto: Privat Vis mer

President Buhari gikk til valg på å oppheve de svært lukrative og omstridte sikkerhetskontraktene, noe som fikk Tompolo til å true med borgerkrig. Derfor har presidenten foreløpig vært forsiktig, og til nå konsentrert seg om selve NIMASA og den sparkede toppsjefen som var i Norge for å kjøpe krigsskip.

Også Tompolo har fått kontoer frosset som følge av den pågående korrupsjonsetterforskningen, men myndighetene har til nå ikke konfrontert krigsherren direkte med noen anklager. Likevel ligger tidligere KNM «Horten» i arrest i Lagos, angivelig på grunn av rivalisering mellom den nigerianske marinen, NIMASA og Tompolos selskap GWVS.

Tompolo er en av de mektigste aktørene i Nigerdeltaet, og anslås av eksperter å i praksis ha full kontroll over den nigerianske oljeeksporten takket være marinefartøyene han har fått kjøpe fra Norge.

• Har du tips til denne saken, send en e-post eller ring 24000000!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer