Nigeriamafiaen herjer igjen

Har du fått en rar henvendelse fra utlendinger som ber om penger i det siste? Ikke la deg lure.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er nesten like årvisse som vårens ankomst: De kjedebrevlignende henvendelsene fra den nigerianske mafiaen som prøver å lure deg for penger.

Svindlerne ber om penger til skolegang, de ber om hjelp til å overføre penger til fond som for eksempel ofrene etter World Trade Center, eller de ber om hjelp til å få tilgang til bankkontier i utlandet.

Ofrene får blant annet tilbud om en viss prosent av pengene på kontoen eller om avkastning på verdipapirer.

Nytt av året er at svindlerne nå bruker e-post framfor fax. Hver dag mottar Økokrim mellom fem og ti henvendelser fra personer som har mottatt en slik henvendelse.

- Vi tror de sender henvendelsene ut i bolker, land for land. For tiden konsentrerer de seg om Skandinavia, sier politispesialist Tore Weimoth i Økokrim til Dagbladet.no.

Lar oss lure

Til tross for at nordmenn tidligere har blitt svindlet for summer i 100 millionerkroners-klassen, lar vi oss trolig lure igjen.

- I forrige uke fikk vi stanset en eldre herremann som var på vei til London for å møte svindlerne. Etter å ha snakket med oss, avblåste han turen, sier Weimoth. Politiet har flere eksempler på godtroende nordmenn som har tapt store penger.

Svindlernes e-poster inneholder løfter om store gevinster dersom folk gir dem penger eller oppgir kontonumrene sine. Ingen av delene er spesielt smart.

- Ikke foreta deg noe. Du kan videresende e-posten til Økokrim, men vi kan ikke gjøre annet enn å advare folk, råder Weimoth. Økokrim har ingen mulighet til å etterforske svindelen fordi den er svært omfattende og fordi svindlerne opererer fra flere afrikanske land og London.

Weimoth tror at vi har lært av foregående brevbølger, og at folk nå ikke biter på så lett. Men noen blir fortsatt lurt.

- Det er nok noen naive lykkejegere, eller folk som har for mye penger som lar seg friste, tror politispesialisten.

Weimoth advarer alle på det sterkeste å involvere seg med brevskriverne. Det kan være direkte farlig å møte dem: For et par år siden ble en norsk forretningsmann drept under et slikt møte i Sør-Afrika. For halvannet år siden ble Frp-kjendisen

Henning Holstad lurt i Togo

av det som sannsynligvis var nigeriansk mafia.

Her kan du sjekke nigerianske myndigheters offisielle side om svindlerne.