FORVENT STRAFF: Sjefinspektør for politiet i den nigerianske hovedstaden Lagos går hardt ut mot homofile på sin Instagram-profil. Foto: NTB Scanpix
FORVENT STRAFF: Sjefinspektør for politiet i den nigerianske hovedstaden Lagos går hardt ut mot homofile på sin Instagram-profil. Foto: NTB ScanpixVis mer

Jakt på homofile

Nigeriansk politi til homofile: - Forlat landet eller forvent straff

Sjef for politiet ber LHBTQ-personer passe på. Langt over streken, sier menneskerettsorganisasjon.

Denne uka ga sjefinspektør og talsperson for politienheten i den nigerianske hovedstaden Lagos, Dolapo Badmos, tydelig beskjed om at homofile ikke er velkomne i landet.

Beskjeden ble opprinnelig lagt ut på hennes private Instagram-profil, der hun ifølge CNN har opparbeidet seg en følgerskare på 125 000 mennesker.

Selv om profilen er lukket, har hun lagt ut en lenke på sin Twitter-konto, som gjør det tilgjengelig. Hun skriver:

- Dersom du er tilbøyelig til å være homofil, er ikke Nigeria stedet for deg. Vi har et lovverk her som kriminaliserer homoseksuelle klubber, foreninger og organisasjoner med en strafferamme på 14 år. Så hvis du er homoseksuell, forlat landet eller forvent straff. Alle LHBT-personer i Nigeria bør passe på.

KRAFTIG BUDSKAP: Forlat landet eller forvent straff, var beskjeden fra sjefsinspektør i politiet på Instagram. Foto: Skjermdump
KRAFTIG BUDSKAP: Forlat landet eller forvent straff, var beskjeden fra sjefsinspektør i politiet på Instagram. Foto: Skjermdump Vis mer

Bred støtte i befolkningen

I kommentarfeltet er det mange hyller Badmos og budskapet. Noen få er smått kritiske og andre skriver at de ikke støtter homofile, men at de likevel mener politiet burde prioritere ressursene sine på andre saker.

Det var tidligere president Goodluck Jonathan, som skrev under på den kontroversielle loven som kriminaliserer seksuelle relasjoner mellom likekjønnede i 2014.

Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty og Human Rights Watch fordømte umiddelbart loven den gang. Men holdningene i landet støtter myndighetenes lovgivning. Det viser en holdningsundersøkelse fra den nigerianske menneskerettsorganisasjonen The Initiative for Equal Rights, som ble gjennomført i 2017.

Her svarte 90 prosent av de 2000 respondentene at de støtter myndighetenes forfølgelse - en økning på tre prosent fra året før.

- Langt over streken

Administrerende direktør for The Initiative for Equal Rights, Olumide Makanjoula, sier til CNN at posten bidrar til å legitimere vold mot LHBTQ-personer i landet.

- Politiet bør være forsiktige med hva de sier, og om de oppfordrer til vold. Det hun skrev er langt over streken.

Nigeria er et av mange afrikanske land der homofobi er svært utbredt. Mer enn halvparten av landene på kontinentet har lover som forbyr homofili, og i flere, inkludert Somalia og Sør-Sudan, risikerer man dødsstraff.

I begynnelsen av november skrev Dagbladet om situasjonen i Tanzania, der guvernøren i Dar-es-Salaam, Paul Makonda, varslet massearrestasjoner av homofile, som et ledd i regjeringens plan om å utrydde prostitusjon og homofili.

Etter de sterke reaksjonene fra omverdenen, rykket Tanzanias utenriksdepartement raskt ut for å fjerne seg fra guvernørens utspill. De omtalte det som et «personlig anliggende», uten støtte fra staten.

Men allerede noen få dager seinere kunne Amnesty International avsløre at ti menn hadde blitt arrestert på ferieøya Zanzibar, mistenkt for å ha eller fremme «feil» seksuell legning.

Etter Dagbladets henvendelser valgte UD å endre reiserådene for norske turister. De oppfordret til å holde en lav profil og ikke være aktive på sosiale medier under oppholdet.

Søndag ble også den egyptiske TV-journalisten Mohammed al-Gheiti ifølge CNN dømt til 12 måneders fengsel, for å ha «promotert homoseksualitet» da han intervjuet en homofil mann i august i fjor.

Badmos og andre talspersoner for politiet i Lagos har ikke ønsket å svare på medienes henvendelser etter uttalelsen.