Nigerianske Økokrim ber krigsherren med norske marinefartøy melde seg

Hvis ikke, blir han ettersøkt for storsvindel.

VÆPNET OG FARLIG: Dette bildet er tatt like før jul i fjor, og viser en av de tidligere norske missiltorpedobåtene i Lagos havn, som nå driver væpnet piratjakt og skatteinnkreving i den privatdrevne kystvaktflåten NIMASA. Foto: Privat
VÆPNET OG FARLIG: Dette bildet er tatt like før jul i fjor, og viser en av de tidligere norske missiltorpedobåtene i Lagos havn, som nå driver væpnet piratjakt og skatteinnkreving i den privatdrevne kystvaktflåten NIMASA. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den nigerianske «Economic and Financial Crimes Commission» (EFCC), tilsvarende norske Økokrim, har gitt krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo ei uke på seg til å melde seg til avhør.

Hvis ikke han innfinner seg på EFCCs kontorer i Lagos innen torsdag 17. desember, vil han bli etterlyst i forbindelse med eiendomssvindel for over en halv milliard kroner.

Tompolo er krigsherren som står bak kjøpet av til sammen sju tidligere norske krigsskip fra Forsvaret via det britiske stråselskapet CAS Global. Dagbladets avsløringer rundt de såkalte «Nigeria-båtene» har pågått siden juni i fjor, og er også blitt bredt omtalt i nigerianske medier.

Gigantsak Tompolos sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialist (GWVS) drifter den paramilitære kystvaktflåten til det nigerianske kystverket NIMASA. Seks tidligere norske missiltorpedobåter er væpnet på nytt og inngår som spydspissen i denne flåten. I tillegg er det tidligere støttefartøyet KNM «Horten» tatt i arrest i Lagos i en uklar disputt mellom GWVS og NIMASA på den ene siden, og den nigerianske marinen på den andre siden.

Kontrakten mellom NIMASA og GWVS er svært omstridt, og skal til nå ha kostet Nigeria mellom to og tre milliarder kroner. I sommer fikk NIMASA-direktør Patrick Akpobolokemi sparken, og for ei uke siden ble han fengslet i en større korrupsjonsopprulling knyttet til driften av kystverket der enorme summer skal ha gått med til korrupsjon og hvitvasking gjennom ulike kontrakter og eiendomshandel med mektige allierte politikere og forretningsforbindelser.

Frosset Akpobolokemi var en nær alliert av krigsherren Tompolo, og involvert i kjøpet av norske marinefartøy i den såkalte Nigeriabåt-saken. Den tidligere NIMASA-direktøren var blant gjestene Forsvaret inviterte til marinebasen Haakonsvern i Bergen for å inspisere de seks norske missiltorpedobåtene KNM «Tjeld», «Terne», «Jo», «Geir», «Falk», og «Stegg» 5. mai 2012.

Nigerianske Økokrim skal ha frosset kontoer tilhørende Tompolo og hans selskap GWVS som ledd i etterforskningen mot Akpobolokemi, men skal foreløpig ikke ha kommet med noen formell siktelse knyttet til denne kontrakten eller handelen med de norske båtene.

Derimot ønsker de krigsherren avhørt i forbindelse med mistenkt svindel rundt en eiendom Tompolo skal ha solgt til NIMASA for 13 milliarder nigerianske naira, om lag 566 millioner kroner. EFCC opplyser til nigerianske medier at Tompolo allerede i november fikk en liknende innkallelse til avhør, men at han aldri dukket opp.

MÅ MELDE SEG: Den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo var kommandant i opprørsgeriljaen MEND før han fikk amnesti av tidligere president Goodluck Jonathan tildelt milliarder for drive piratjakt og skatteinnkreving med sin privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat
MÅ MELDE SEG: Den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo var kommandant i opprørsgeriljaen MEND før han fikk amnesti av tidligere president Goodluck Jonathan tildelt milliarder for drive piratjakt og skatteinnkreving med sin privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat Vis mer

Landets nyvalgte president Muhammadu Buhari gikk til valg på å oppheve de svært lukrative og omstridte sikkerhetskontraktene, noe som fikk Tompolo til å true med borgerkrig. Derfor har presidenten foreløpig vært forsiktig, og til nå konsentrert seg om selve NIMASA og den sparkede toppsjefen som var i Norge for å kjøpe krigsskip.

Tompolo er en av de mektigste aktørene i Nigerdeltaet, og anslås av eksperter å i praksis ha full kontroll over den nigerianske oljeeksporten takket være marinefartøyene han har fått kjøpe fra Norge.

• Har du tips til denne saken, send en e-post eller ring 24000000!


ARRESTERT: Tidligere NIMASA-direktør Patrick Akpobolokemi er arrestert og tiltalt for omfattende korrupsjon og hvitvasking. Arkivfoto: Pius Utomi Ekpei / AFP / NTB Scanpix
ARRESTERT: Tidligere NIMASA-direktør Patrick Akpobolokemi er arrestert og tiltalt for omfattende korrupsjon og hvitvasking. Arkivfoto: Pius Utomi Ekpei / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer