Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nigerianske Victoria fikk ført urter inn i vagina

Feil utført abort tar titusener av liv i den tredje verden.

STRIDSTEMA 1: Denne mannen deltok i en danseoppvisning i Angolas hovedstad Luanda, da pave Benedict besøkte Afrika, og blant annet forkynte antiabortkampens budskap. En ny rapport stiller igjen spørsmålet om det er hensiktsmessig med strenge abortlover i den tredje verden. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / Scanpix
STRIDSTEMA 1: Denne mannen deltok i en danseoppvisning i Angolas hovedstad Luanda, da pave Benedict besøkte Afrika, og blant annet forkynte antiabortkampens budskap. En ny rapport stiller igjen spørsmålet om det er hensiktsmessig med strenge abortlover i den tredje verden. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det anerkjente Guttmacher-instituttet i New York har tatt for seg abortspørsmålet på verdensbasis i en ny studie, publisert i går norsk tid.

I rapporten, som kan leses i sin helhet på instituttets nettsider, kommer det fram at aborter gjennomført i uhygieniske og ukontrollerte former tar så mange som 70 000 mødres liv i året.

Over halvparten av disse livene går tapt i Afrika sør for Sahara. I regionen mister årlig totalt 38 000 kvinner livet under abortinngrep.

Tallet på antall aborter verden over har falt fra 1995 til 2003, som er tidsperioden instituttet har tatt for seg. I 1995 ble det utført 45,5 millioner aborter, mens tallet sank til 41,6 i sistnevnte år.

Prevensjon
Dette skyldes, ifølge Guttmacher, økt bruk av prevensjon blant gifte kvinner. Men også her henger Afrika etter - kun en av tre gifte kvinner i Afrika bruker prevensjon under samleie, sammenlignet med sju av ti i resten av verden. Instituttet har tidligere tatt for seg dette temaet.

Guttmacher, som anses som liberalt i abortspørsmålet, ledes av Sharon Camp. Hun uttrykker overfor nyhetsbyrået AP dyp bekymring over funnene om situasjonen i verdens u-land.

STRIDSTEMA 2: Her protesterer abortforkjempere mot pavens uttalelser under en demonstrasjon i Paris. Foto: AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT/Scanpix
STRIDSTEMA 2: Her protesterer abortforkjempere mot pavens uttalelser under en demonstrasjon i Paris. Foto: AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT/Scanpix Vis mer

- I de fleste industrialiserte land er abort trygt og lovlig. Men for mange kvinner er fortsatt abort noe utrygt og potensielt dødelig, erkjenner Camp.

- Hvorvidt abort er lovlig eller ikke påvirker ikke mange kvinners valg om å ta abort. Det påvirker bare hvor trygt det er å utføre inngrepet.

Urter i vagina
For å illustrere dette henter Guttmacher et eksempel fra Nigeria, hvor det i flere områder, spesielt nord i landet, praktiseres sharia-lover hvor abort er strengt forbudt.

En nigeriansk kvinne ved navn Victoria oppsøkte ifølge rapporten en lokal heksedoktor for å ta abort, etter først å ha forsøkt å lette inngrepet ved å drikke en tradisjonell urteblanding.

Da han eller hun skulle utføre inngrepet førte doktoren urter inn i kvinnens vagina, noe som forårsaket omfattende indre skader.

Abortmotstander Deirdre McQuade ved den katolske kirkens abortsekretariat i USA, sier i en kommentar at det viktigste er å oppfordre kvinner til å komme på andre alternativer enn abort, for å unngå de voldsomme skadene mange opplever når inngrepet utføres feil.

- Vi må tilby støttetjenester til kvinnene så de ikke trenger å ta abort, sier McQuade til AP.

UROLIG: Guttmacher-leder Sharon Camp, som står bak den nye rapporten. Foto: AP Photo/Sang Tan/Scanpix
UROLIG: Guttmacher-leder Sharon Camp, som står bak den nye rapporten. Foto: AP Photo/Sang Tan/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media