Nigerias farlige voldsspiral

En skjønnhetskonkurranse har utløst hatet mellom kristne og muslimer i Nigeria. Problemet er ikke de lettkledde kvinnene, men et etnisk og religiøst hat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- KONFLIKTEN I NIGERIA har ikke oppstått nå. Det virker mer som en spenning som har vært der lenge. Og som har kommet til overflaten. Diktaturet holdt konflikten i sjakk, og man kan spørre seg om spenningsnivået kom til kokepunktet nettopp fordi militærdiktaturet aldri forsøkte å løse konfliktene. Nå er det president Olusegun Obasanjos regjering som må gå den hårfine balansegangen i Afrikas mest folkerike og etnisk sammensatte land, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, som hadde et møte med president Obasanjo i Abuja dagen før de blodige gateopptøyene i Kaduna begynte.

Møtet dreide seg om utdanning i fattige land i regi av Verdensbanken og fant sted i det samme hotellet som 92 skjønnhetsdronninger fra hele verden skulle konkurrert om Miss World-tittelen.

- Vi snakket blant annet om den pågående fredsprosessen i Sudan og Zimbabwes økonomiske krise og begynnende sultkatastrofe. Men jeg snakket også om Amina Lawal som er dødsdømt etter sharialovene i det muslimske nord. Obasanjo la vekt på at alle i Nigeria, også de som er dømt av delstatslovgivningen, kan anke til landets høyeste rett, sier Frafjord Johnson.

OPPTØYENE SOM har rast denne uka, skal ha krevd 215 menneskeliv i muslimenes politiske hovedstad, Kaduna. For to år siden raste kamper mellom muslimer og kristne i den samme byen nord i Nigeria. Rundt 2000 mennesker ble drept.

Urolighetene bunner ikke bare i etniske og religiøse motsetninger. Økonomiske ulikheter er en vel så viktig årsak til misnøyen. Befolkningen i Nigeria har økt voldsomt, men selv om Nigeria er en av verdens ledende oljenasjoner, har ikke oljeinntektene kommet folket til gode.

Folket har bare blitt fattigere. Som så mange andre land i Afrika sliter Nigeria med korrupsjon. Oljemilliardene er det bare de som har kontakt med maktmenneskene, som har glede av. Slik kan lokale politikere og religiøse fundamentalister drive etnisk og religiøst splitt og hersk.

MANGEL PÅ UTDANNING og arbeid har resultert i ei svær gruppe rasende unge mennesker i Nigerias byer. Ifølge BBC er det mye som tyder på at de etniske og religiøse konfliktene blir dyrket fram av både lokale og nasjonale politikere. De tjener på motsetningene og skaffer seg tilhengere.

Konfliktene handler om alt fra rettigheter til land og vann til religion. Miss World-konkurransen ble brukt av muslimene for å vise sin misnøye. De følte seg krenket over det de mente var halvnakne kvinner midt i ramadanmåneden. Ei avis terget dem ved å si at profeten Mohammed ville giftet seg med dem. Og helvete var løs.

Nigeria er ikke bare Afrikas mest folkerike land, med 120 millioner innbyggere. Landet er også et etnisk lappeteppe med 250 ulike etniske grupper.

Landet har 50 prosent muslimer og 40 prosent kristne, og muslimene holder for det meste til nord i landet. I 12 delstater er det innført sharialover som gir rom for dødsstraff ved steining. Andre straffemetoder er offentlig pisking og amputasjoner. Lovene gjelder bare muslimer, men de kristne som bor i nord, føler seg likevel utrygge.

BIAFRA-KRIGEN fra 1967 til 1970 var et blodig eksempel på en etnisk konflikt. Iboene i øst ville løsrive seg fra føderasjonen. En million mennesker ble drept. Nå frykter mange at hatet mellom muslimer og kristne kan bli en større katastrofe en Biafra-krigen, skriver BBC.

I nord dominerer de muslimske hausaene og 12 delstater har innført sharialover de siste to åra.

Da president Obasanjo på BBC ble spurt hvorfor han lar sharialover bli innført i en sekulær (verdslig) stat, svarte han:

- Nigeria er ikke en sekulær stat. Vi er en multireligiøs stat. Det er det vi kaller oss i grunnloven. Sharia er en del av livet og det samme er muslimer.

- Ser du noen sammenheng mellom at volden mellom kristne og muslimer har økt etter at sharialovene ble innført? spør BBCs Robin Lustig.

- Jeg vil ikke si nei, men jeg vil ikke si ja heller. Kaduna har alltid vært eksplosiv. Religion er en av årsakene, svarte Obasanjo.

I 2003 SKAL NIGERIA både ha delstatsvalg og presidentvalg. President Obasanjo har sagt at han stiller til gjenvalg, men foreløpig har han ingen motkandidat. Tidligere militærdiktator, Ibrahim Babangida, skal ha stor makt i kulissene, og kommer høyst sannsynlig til å støtte en kandidat som utfordrer Obasanjo.

Etter 15 års militærdiktatur ble Obasanjo i 1999 valgt som landets sivile president. Alle håpet at innføringen av demokrati ville føre til mer sosial stabilitet og økonomisk vekst. Det har ikke skjedd.

Minst 10000 mennesker over hele landet er blitt drept i lokale og religiøse konflikter de siste tre åra. Voldsspiralen ser ut til å være vanskelig å stanse.

Nigerias historie er full av blodige diktatorer og borgerkriger, massakre, brudd på menneskerettigheter og sultkatastrofer. Nå er det opp til Obasanjo eller den som velges som president neste år, å takle en eksplosiv kriminalitet, en massiv arbeidsløshet, overbefolkning og grov korrupsjon.

Foreløpig ser det ut som om demokratiet har et stykke igjen å gå i Nigeria.

FAREN FORTVILER: Foran sin døde sønn slår denne manne ut med armene i fortvilelse. Opptøyene i Nigeria som har rast denne uka, skal ha krevd 215 menneskeliv i muslimenes politiske hovedstad, Kaduna