UNNA: Nigerianske soldater har fått ordre om å holde seg unna valglokalene når landet går til valg lørdag. Foto. Reuters / NTB scanpix
UNNA: Nigerianske soldater har fått ordre om å holde seg unna valglokalene når landet går til valg lørdag. Foto. Reuters / NTB scanpixVis mer

Nigerias soldater må holde seg unna valglokalene

Beordret av høyesterett i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsstyrkene i Nigeria må holde seg unna stemmelokalene under lørdagens valg, har landets høyesterett besluttet.

En av opposisjonslederne, Femi Gbajabiamila, gikk rettens vei og hevdet at det ville være grunnlovsstridig å utplassere soldater rundt valglokalene.

Opposisjonen fryktet at soldater ville kunne legge press på velgerne, noe landets høyesterett sa seg enig i.

Unntaket er i Nord-Nigeria, der islamistgruppen Boko Haram er aktive i tre provinser og truer med å sabotere valget. Der skal regjeringssoldater vokte valglokalene.

Splittet land Nigeria er Afrikas mest folkerike og rikeste land, og drøyt 68,8 millioner nigerianere, av en befolkning på over 180 millioner, er registrert som velgere.

Landets kristne president Goodluck Jonathan fra People's Democratic Party (PDP) håper på gjenvalg, men utfordres av den tidligere juntalederen Muhammadu Buhari som er muslim og stiller som kandidat for All Progressives Congress (APC).

Drøyt halvparten av Nigerias befolkning er muslimer, mens knapt halvparten er kristne.

Utsatt Foruten president skal det også velges ny nasjonalforsamling, guvernører og delstatsforsamlinger.

Valget skulle opprinnelig ha vært i midten av februar, men ble utsatt som følge av Boko Harams herjinger.

Norske diplomater i Nigeria frykter vold og uro i forbindelse med valget, særlig dersom utfallet blir jevnt, noe meningsmålinger tyder på at det kan bli.

Frykter juks I notater hjem til Oslo advarer diplomatene også mot «juks av kjente nigerianske proporsjoner» og viser til at landets politiske ledere, «som har vært vant til å manipulere stemmetall og resultat», har gjort sitt beste for å undergrave reformene den uavhengige valgkommisjonen har gjennomført.

- Valget handler i mindre grad om to partier og presidentkandidater med konkurrerende politiske programmer, og mer om hvordan stormennene i den politiske eliten, nasjonalt og på delstatsnivå, skal fordele makt og posisjoner, heter det i et notat fra den norske ambassaden i Abuja.

(NTB)