Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nigeriasvindlerne er tilbake

Frode Ivar fikk sjekk på 10 000 Euro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Frode Ivar Ingvaldsen skulle selge sin Peugeuot på annonse24.no. En uke senere fikk han en mail på dårlig engelsk.- Jeg fikk en henvendelse på mail fra en Yahooadresse. Avsenderen skulle være fra England og lurte på hvor høyt det siste budet på bilen var. Jeg svarte og fikk deretter et noe høyere bud. Jeg ble bedt om å oppgi navn, adresse og telefonnummer. Så fikk jeg beskjed om at jeg skulle få en sjekk på 10 000 Euro. Kjøpesummen var på 6 500 Euro, og restbeløpet skulle tilbakeføres til en konto i England. Jeg mottok en sjekk etter noen dager, men ble mistenksom, så jeg sendte sjekken til DnB NOR. De sa at sjekken var falsk. De sa også at det hadde vært flere lignende saker i det siste og at de kunne virke som at Nigeria-svindlerne er på vei tilbake.

Du kan lese utdrag fra korrespondansen mellom Ingvaldsen og svindlerne her.

Begynte med e-mail

Nigeria-svindlerne har tidligere forsøkt seg på svindel vi e-mail. På dårlig engelsk får du beskjed om at avsender har plukket ut deg til å motta en pen sum dersom du kan hjelpe dem litt. \'Hjelpen\' vil si at du gir dem litt penger, ditt bankkontomummer og andre personopplysninger.

Trenger hjelp med arv

Som oftest dreier det seg om en arv avsenderen vil få ut av landet, langt vekk fra slemme slektninger.Nå er det lenge siden svindlerne har brukt denne metoden, men skulle du få en slik mail, er det fullt mulig å erte svindlerne.

Les mer om hvordan du kan ta igjen på svindlerne her.

Blomstrer i perioder

FIKK FALSK SJEKK: Frode Ivar Ingvaldsen fikk en falsk sjekk fra en svindler som ville kjøpe bilen han hadde lagt ut for salg.
FIKK FALSK SJEKK: Frode Ivar Ingvaldsen fikk en falsk sjekk fra en svindler som ville kjøpe bilen han hadde lagt ut for salg. Vis mer

- Vi ser fra tid til annen at det er en økning i utenlandske sjekker uten dekning, til tross for at bruk av sjekk som betalingsmiddel er på kraftig tilbakegang. Vi har en egen enhet som jobber på heltid med å avsløre sjekksvindel. Alle utenlandske sjekker må innom denne avdelingen, som tar kontakt med banken som er utsteder av sjekken for å kontrollere at det er dekning, sier pressetalsmann Anders Bigseth i DnB NOR, til Dagbladet.no.

Han sier at kunden selv må være på vakt mot svindel.

- Kunder bør være mistenksomme og stille spørsmål når beløpet på sjekken er høyere enn kjøpesummen.

- Vi ser en trend der økonomisk kriminalitet tar over for vinningskriminalitet. Nå har det vært mye minibanksvindel den siste tiden.

Tenk selv

Økokrim råder folk til å tenke selv

- Tenk selv, får du en slik sjekk, så ta kontakt med oss, sier rådgiver i Økokrim Anne Dybo, til Dagbladet.no

Hun sier at antall svindelforsøkt har sunket.

Nigeriasvindlerne er tilbake

- Vi har vel fått 2-3 henvendelser den siste uken, mens før jul fikk vi 20 om dagen.

Dersom du lurer på hvordan du skal forholde deg til forsøk på svindel, kan du lese mer om dette på Økokrims hjemmesider.

SJEKKEN: Med denne sjekken forsøkte "Didier Romero" å svindle Ingvaldsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling