- Nikab-forbud fører til at norske muslimer reiser i krig

- Unge som har vokst opp i Norge er rettighetsbevisste.

ØNSKER FORANDRING:  Her er Hassan Ali Omar, styreleder, InterSom og Maima Abdiraman, Somalisk familievennforening etter at de overrakte et skriv til tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken om somaliernes møte med norsk barnevern. Foto: NTB Scanpix.
ØNSKER FORANDRING: Her er Hassan Ali Omar, styreleder, InterSom og Maima Abdiraman, Somalisk familievennforening etter at de overrakte et skriv til tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken om somaliernes møte med norsk barnevern. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det mener Hassan Ali Omar, som leder organisasjonen Info 123 og er redaktør for nettsiden Warcusub for somaliere i Norge.

Andre mulige forklaringer er ifølge eksperter sosial misnøye, brutale bilder fra Syria som deles på Facebook, ungdomsopprør og fremmedgjøring.

Ifølge PST har 30-40 personer fra Norge dratt til Syria for å delta i krig de siste årene. I helgen ble det kjent at to norsk-somaliske søstre på 16 og 19 år kan ha tatt seg inn i Syria.

- De kan ha følt at å reise var den eneste utveien. At de ikke fikk ha på seg nikab på skolen kan ha ført til at de følte seg fremmedgjort i Norge, sier Hassan Ali Omar til NRK.

Omar sier mange ikke føler tilhørighet og plass i det norske samfunnet på grunn av bekledning. Tidligere i år ble det forbudt å ha på seg heldekkende hodeplagg i skolen i Akershus. Det samme forbudet gjelder i Oslo-skolen.

Daglig leder i minoritetspolitikk tenketank Minotenk, Linda Alzaghari er enig i at søstrene kan ha følt seg fremmedgjort.

- Det er mulig vi har gjort oss selv en bjørnetjeneste med nikab-forbudet. Unge mennesker som har vokst opp i Norge er veldig rettighetsbevisste, sier Alzaghari.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer