Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nikab-forbud fører til at norske muslimer reiser i krig

- Unge som har vokst opp i Norge er rettighetsbevisste.

 ØNSKER FORANDRING:  Her er Hassan Ali Omar, styreleder, InterSom og Maima Abdiraman, Somalisk familievennforening etter at de overrakte et skriv til tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken om somaliernes møte med norsk barnevern. Foto: NTB Scanpix.
ØNSKER FORANDRING: Her er Hassan Ali Omar, styreleder, InterSom og Maima Abdiraman, Somalisk familievennforening etter at de overrakte et skriv til tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken om somaliernes møte med norsk barnevern. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener Hassan Ali Omar, som leder organisasjonen Info 123 og er redaktør for nettsiden Warcusub for somaliere i Norge.

Andre mulige forklaringer er ifølge eksperter sosial misnøye, brutale bilder fra Syria som deles på Facebook, ungdomsopprør og fremmedgjøring.

Ifølge PST har 30-40 personer fra Norge dratt til Syria for å delta i krig de siste årene. I helgen ble det kjent at to norsk-somaliske søstre på 16 og 19 år kan ha tatt seg inn i Syria.

- De kan ha følt at å reise var den eneste utveien. At de ikke fikk ha på seg nikab på skolen kan ha ført til at de følte seg fremmedgjort i Norge, sier Hassan Ali Omar til NRK.

Omar sier mange ikke føler tilhørighet og plass i det norske samfunnet på grunn av bekledning. Tidligere i år ble det forbudt å ha på seg heldekkende hodeplagg i skolen i Akershus. Det samme forbudet gjelder i Oslo-skolen.

Daglig leder i minoritetspolitikk tenketank Minotenk, Linda Alzaghari er enig i at søstrene kan ha følt seg fremmedgjort.

- Det er mulig vi har gjort oss selv en bjørnetjeneste med nikab-forbudet. Unge mennesker som har vokst opp i Norge er veldig rettighetsbevisste, sier Alzaghari.

Hun tror det er vanskelig for jentene å komme seg inn i Syria og sier til NRK at hun kjenner flere som ikke har kommet seg inn i landet.

- Egentlig må far gi sitt samtykke til at de kan reise i henhold til puritansk islam. De kan komme seg inn ved at noen tilbyr seg å gifte seg med dem, sier hun.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling