Nikab-forbud har trådt i kraft i Danmark

Demonstranter i København og Aarhus kledde seg i burka og nikab da de onsdag demonstrerte mot det danske tildekkingsforbudet.

PROTEST: Kvinner demonstrerer mot tildekkingsforbudet i København onsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau/AP/ NTB Scanpix
PROTEST: Kvinner demonstrerer mot tildekkingsforbudet i København onsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau/AP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forbudet trådte i kraft samme dag, to måneder etter at det ble vedtatt i Folketinget.

Politiet hadde på forhånd opplyst at de ikke kom til å gripe inn overfor demonstranter ikledd burka og nikab, melder Danmarks Radio (DR).

Den borgerlige mindretallsregjeringen fikk forslaget gjennom ved hjelp av støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Tildekkingsforbudet anses først og fremst som et forbud mot at kvinner bærer de heldekkende muslimske plaggene nikab og burka. Men ifølge DR er det nå også forbudt å bære løsskjegg, finlandshetter, munnbind og ridderhjelm. Unntak kan gis, for eksempel når det gjelder julenissedrakter, og det er opp til politiet å vurdere hvor mye tildekking som skal til for at det rammes av forbudet.

Ved første gangs overtredelse straffes personen med en bot på 1.000 danske kroner. Fra og med fjerde overtredelse tidobles boten.

Det er ikke kjent hvor mange kvinner som bærer nikab og burka i Danmark, men flere av dem har uttalt at de vil fortsette å bære de religiøse plaggene til tross for forbudet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer