Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nikitin: - Rettferdigheten har seiret

Russlands høyesterett renvasket i dag Aleksandr Nikitin. Det blir ingen ny rettssak mot Bellona-medarbeideren. - Rettferdigheten har seiret, sier Nikitin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med Frederic Hauge og Thomas Nilsen fra Bellona, satt Nikitin i rettsbygningen i Moskva da dommerne avviste påtalemyndighetenes anke klokka 1120 lokal tid (0920 norsk tid).

Det var en jublende glad Nikitin som fikk høre at høyesterett har avvist saken mot ham. På en provisorisk pressekonferanse rett etterpå sa han:

- Rettferdigheten har seiret. Nå skal vi endelig få tid til å jobbe med miljøvern.

Så hoppet han inn i en drosje og kjørte tilbake til hotellet sitt.

- Dette er veldig bra. Fem års kamp er endelig over, sier Thomas Nilsen i Bellona til Dagbladet.no.

- Dette er julaften for oss, sier Bellonas Jens Bugge.

Byretten i St. Petersburg frikjente den tidligere Bellona-medarbeideren Aleksandr Nikitin i desember i fjor, og Høyesterett bekreftet frifinnelsen 17. april i år. Nikitin var anklaget for å ha offentliggjort hemmeligstemplet materiale gjennom sitt arbeid med atomforurensning på Kola.

Påtalemyndigheten tapte på alle punkter, men valgte likevel å anke dommen inn for presidiet i Høyesterett. De 11 dommerne i dette utvalget besluttet på et kort møte 2. august å utsette behandlingen til i dag, 13. september.

Nikitins forsvarer Jurij Schmidt sa i august at presidiets avgjørelse om utsettelse av rettssaken var «fullstendig absurd».

SNAKKET: Nikitin holdt en rask pressekonferanse utenfor rettsbygningen.
GLAD: Bare sekunder etter at høyesterett avviste anken, kom gratulasjonene. Her er Nikitin med sin advokat Jury Schmidt.