Nikitin bak lukkede dører

Dommer Sergej Golets lukket dørene da saken mot Bellona-medarbeider Aleksandr Nikitin begynte i byretten i St. Petersburg i dag. Men forsvarerne fikk se de hemmelige dekretene som sikkerhetstjenesten FSB legger til grunn for saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommeren stilte Nikitin to spørsmål på rettssakens første dag bak lukkede dører i byretten i St. Petersburg.

Det ene spørsmålet var om han anså seg skyldig, det andre om han forsto hva han var anklaget for.
Nikitin svarte nei på begge.
Før spørsmålene til Nikitin, leste dommeren tiltalen høyt. Nikitin skal forklare seg i morgen og torsdag. Fredag er det vitneavhør, opplyste forsvarerne Jurij Schmidt og Ivan Pavlov under en pressekonferanse i ettermiddag. Det er ikke klar hvor mange dager saken vil ta.

Kastet på dør

Andre måtte holde seg borte - både presse, utenlandske observatører og Nikitin-sympatisører.

Utenfor rettssalen «Miljøet er ikke KGBs felt!» og «løslat Aleksandr Nikitin» sto det på plakatene til demonstrantene. «Nikitin-saken er en skam for Russland» forkynte en transparent på veggen utenfor rettsbygningen.

Spionasje

Nikitin er tiltalt for spionasje på grunn av en rapport han skrev om atomforurensing fra den russiske nordflåten sammen med Bellona-stiftelsen.

Ifølge tiltalen Nikitin konfronteres med, var materialet Nikitin leverte til den norske miljøorganisasjonen å betrakte som statshemmeligheter.

Han ble arrestert av sikkerhetspolitiet i St. Petersburg i februar 1996 da rapporten ble publisert, og løslatt først etter mange måneders varetekt.

Det russiske sikkerhetspolitiets juridiske forfølgelse av Nikitin har skapt sterke internasjonale reaksjoner. Saken mot ham vekker stor interesse i både i utlandet og i Russland.
(NTB-Reuters-AFP)