Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nikitin dokumenterte åpne «spionkilder»

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Etter gårsdagens gjennomgang av Nordflåterapporten, synes det klart at hovedtiltalepunktet mot Bellonas Aleksandr Nikitin vil måtte falle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fikk retten dokumentert at samtlige punkter i kapitlet om ubåtulykker er basert på åpne kilder, avsnitt for avsnitt.

Dommer Sergej Golets sa seg fornøyd med gjennomgangen.

Aktor, statsadvokat Aleksandr Gutsan, hadde ingen oppfølgingsspørsmål.

Dermed ser det ut til at hovedpunktet i tiltalen, offentliggjøring av hemmeligstemplet materiale til fare for rikets sikkerhet vil falle.

Nederlag

Den KGB-vennlige prokurator Aleksandr Gutsan maktet ikke å påvise at et eneste punkt i det omtalte kapittelet var hentet fra fortrolig eller hemmeligstemplet materiale. Dermed led aktor et nytt nederlag, da tyngdepunktet i spionsaken hviler nettopp på dette kapitlet.

Forsvarer Jurij Schmidt beskrev rettsmøtet som en seier for Nikitin.
- Det finnes ikke noe annet utfall enn full frifinnelse i denne saken. Men husk; aktoratet, det vil si det tidligere KGB, har aldri tidligere tapt en slik sak, verken i Sovjet-tida eller i tida etter Sovjetunionens fall. Det er det som skremmer meg, sier Nikitins forsvarer til Dagbladet.

Mot slutten

Etter gjennomgangen av tiltalens hovedpunkt, lukket igjen dommer Sergej Golets dørene til byretten. To oppnevnte eksperter gikk her igjennom den angivelige skade Nikitins påståtte forræderi har voldt det russiske forsvaret.

Jurij Schmidt, en av Russlands mest kjente forsvarsadvokater, tror Nikitin-prosessen nå står foran sin slutt:

- Det er ikke stort mer å ta opp. Ingen flere vitner å avhøre. Jeg regner med at påstandene leses opp fredag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media