Nikitin frikjent

MOSKVA (Dagbladet): Russisk høyesterett stadfestet klokka 10.30 i dag frikjennelsen av Aleksandr Nikitin fra byretten i St. Petersburg. Det betyr at Nikitin er fri og at han ikke lenger kan tiltales for spionasje på bakgrunn av nordflåterapporten han skrev for Bellona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Herlig. Det som skjedde er en seier for rettferdigheten. Gud være lovet! Der er over. Det sier Aleksandr Nikitin til Dagbladet.

Bellonaleder Fredric Hauge sier han er jublende glad og at det er dette Bellona har kjempet for i fire og et halvt år.

Dagens dom i høyesterett er en seier for Russland som rettstat. Hvis Nikitin hadde blitt dømt så hadde det vært på bakgrunn av en hemmelig lov med tilbakevirkende kraft.

Nikitin var tydelig rørt da dommeren sa at frikjennelsen fra St. Petersburg var riktig. Han og forsvarer Juri Schmidt kjempet med tårene etter et fire og et halvt år langt mareritt.

Det var et stort oppbud av russisk og internasjonal presse i russisk høyesteretts lokaler i sentrum av Moskva. En annen dom en den som kom ville ført til sterk kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner og vestlige regjeringer.

Dagens dom i høyesterett kan ankes til høyesteretts presidium, men det er ingen grunn til å tro at det vil endre noe siden høyesteretts lovtolking var meget klar.

Fredric Hauge sier at Bellona ikke har lagt noen planer for feiring av frifinnelsen, men at de helt sikkert skal få det til. - Har vi vunnet Nikitin-saken så skal vi vel klare å få til en feiring, sier Hauge.

JUBLET I DAG: Nikitin jubler sammen med Fredric Hauge og Ivan Pavlov, som er leder av miljørettighetssenteret i St. Petersburg.