Nikitin klager til menneskerettsdomstol

Aleksandr Nikitin og hans forsvarere vil sende en klage til russisk høyesterett og vil også bringe spion-tiltalen mot Bellona-medarbeideren inn for den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klager: Nikitin og hans forsvarer klager saken inn for menneskerettighetsdomstolen.

Aleksandr Nikitin og hans forsvarere vil sende en klage til russisk høyesterett og vil også bringe spion-tiltalen mot Bellona-medarbeideren inn for den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.
Dette kom fram på en pressekonferanse fredag, etter at byretten i St. Petersburg ett døgn tidligere sendte spiontiltalen tilbake til påtalemakten.
- Selv om rettsavgjørelsen var ventet, har vi likevel bestemt oss for å klage til høyesterett og den internasjonale menneskerettsdomstolen i Strasbourg, sa Nikitins advokat Jurij Schmidt.
- Vi vil følge prinsippene våre helt ut. Vi vil ha slutt på et system med en domstol der klienten verken blir kjent skyldig eller frikjent.
Det er en krenkelse av menneskerettighetene når en tiltalt ikke blir frikjent til tross for at det ikke finnes bevis for en kriminell handling, sa Bellona-lederen Frederic Hauge.
Schmidt betegnet torsdagens avgjørelse som historisk. - Aldri tidligere i sovjetisk eller russisk historie har noe lignende skjedd i en spionsak som er reist av KGB eller FSB, sa han.
- Dette betyr at tre års anstrengelser fra FSB, deres tre etterforskningsgrupper og statsadvokaten er blitt avvist. Alle angivelige bevis manglet, la han til.
Nikitin selv sa på pressekonferansen fredag at han var glad: - Jeg er en normal person, og jeg hadde ventet at saken ville ende slik. Dommeren er også en normal person, han kunne ikke gjøre noe annet.
Nikitin ble arrestert for spionasje i februar 1996 etter å ha skrevet to kapitler i en Bellona-rapport om faren for radioaktive lekkasjer fra den russiske nordflåten.
Han satt i varetekt til desember 1996 og har senere hatt forbud mot å bevege seg utenfor bygrensene i St. Petersburg.
(NTB)