Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nikitin: Lettet og glad

Det var en lettet og glad Alexandr Niktin som holdt pressekonferanse noen minutter etter at saken mot ham var avbrutt. - Retten bekreftet det vi har sagt hele tida. Tre års etterforskning har ført til tull og tøys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er statsadvokaten i St. Petersburg som skal avgjøre om tiltalen skal frafalles eller om etterforskningen mot Nikitin fortsetter.

- En stor seier

Niktin var svært fornøyd med avgjørelsen, men la vekt på at saken mot ham ikke er avsluttet.

- Dette er en stor seier for oss, og et totalt nederlag for den russiske sikkerhetstjenesten, FSB, sier Nikitins forsvarer, Yury Schmidt. - Det er ikke lett å vinne over FSB. Ved å utsette saken har dommeren vist mot, sjøl om han ikke var veldig modig. Hvis han hadde fastslått at Aleksandr var uskyldig ville det vært bedre, men vi må forstå det enorme presset dommeren arbeider under.

Historisk avgjørelse

Bellona-medarbeider Thomas Nilsen var også til stede på pressekonferansen.

- Aldri før i sovjetisk eller russisk historie har en spionasje-tiltale blitt avslått av retten. Dagens avgjørelse er av historisk verdi.

Bellonas Frederic Hauge er også i St. Petersburg.

- Dommerens avgjørelse viser at det går an å vinne, sjøl mot FSB.

For svake bevis

Nøyaktig klokka 14.13 norsk tid ga dommeren beskjed om at saken mot den spiontiltalte Bellona-medarbeideren Aleksandr Nikitin måtte avbrytes.

Årsaken er, ifølge Bellona, at dommeren har konkludert med at det ikke er nok bevismateriale i saken. Nikitin kan ikke dømmes på grunnlag av de bevisene som hittil er lagt fram.

Statsadvokaten avgjør

Retten mener at ekspertgruppens konklusjoner ikke gir svar på spørsmålene i tiltalen. Derfor sendes saken til statsadvokaten i St. Petersburg for videre etterforskning. Statsadvokaten i St. Petersburg skal avgjøre om de frafaller hele tiltalen eller fortsetter etterforskningen mot Niktin.

- Aktor kan fremdeles anke avgjørelsen. Men han bør legge den død. Det finnes ikke flere fakta i denne saken nå, sier Niktins forsvarer, Yury Schmidt.

Får ikke forlate byen

Under etterforskningen får ikke Aleksandr Niktin lov til å forlate St. Petersburg uten å søke om utreisetillatelse, sa dommeren.

Nikitins forsvarer forbereder nå en anke for å oppheve utreise-forbudet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media