Nikitin-saken for åpne dører

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Dommeren i rettssaken mot Bellonas Aleksandr Nikitin, Sergej Golets, garanterer at store deler av rettsforhandlingene vil gå for åpne dører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fikk Golets endelig innsyn i den hemmelige loven som spionsaken er basert på, et kort døgn før saken åpner.

Samtidig møtte Nikitin og hans Bellona-kolleger verdenspressen, som følger saken med enorm interesse.

Bellonas leder Frederic Hauge fastslo dette overfor hopen av pressefolk og internasjonale observatører:
- Vi har allerede vunnet en viktig seier. Nemlig at enhver russer etter Nikitin-saken har rett til selv å velge sin egen forsvarer. Nå venter det største slaget, selve saken. Og den kan vi bare ikke tape.

Kan tape

Nikitin selv forteller til Dagbladet at han er forberedt på alle mulige utfall av saken.

I går kom kanskje den aller sterkeste støtteuttalelsen fra amerikanske Human Rights Watch, som følger rettssaken med to eksperter:

- Dømmes Nikitin fordi han har kommet med denne helt vesentlige informasjonen om atomtrusselen i nord, er det dypt sjokkerende. Saken omhandler det frie ord og rettssikkerheten som alle mennesker må ha i ethvert land.

KGB-spøkelset

FSB, det tidligere KGB - som har reist spionsaken mot Bellona-medarbeideren - har innarbeidet en skikk som kan medføre at det hemmelige politiet får utnevne to av sakens domsmenn. Det kan bli avgjørende. Frederic Hauge tror likevel i det lengste at noe slikt ikke vil skje.

- Vi setter vår lit til at dommeren i saken vil sikre en åpen, fri og rettferdig rettsforhandling, sier han.
Dagens store spørsmål blir hvordan dommer Golets velger å behandle den omtalte hemmelige loven som anklagerne mener skal felle Nikitin.