Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nikitin-saken kan bli henlagt

Rettssaken mot Aleksandr Nikitin kan bli henlagt, fordi dommeren ikke har den hemmelige loven som saken mot den russiske Bellona-medarbeideren er basert på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet og det tidligere KGB har ikke etterkommet dommer Sergej Golets' krav om å få oversendt den hemmelige loven. Dermed kan rettssaken bli stanset kort etter åpningen tirsdag.

At dommer og sakens parter fikk innsyn i loven anså Golets som en forutsetning for at saken skulle kjøres som planlagt, med full rettsikkerhet.

Kort rettssak?

Forsvarsdepartementet utarbeidet dekretet et halvt år etter fengslingen av Nikitin, på høsten 1996. Loven, eller dekretet, er utarbeidet med tanke på Nikitin-prosessen og er gitt tilbakevirkende kraft.

Saken er nå endelig berammet for åpning kommende tirsdag, men observatører tror den kan bli av kort varighet.

I øyeblikket synes tre mulige utfall sannsynlige:

  • Dommeren vil ikke ta stilling til saken, som henlegges kort etter åpningen.
  • Nikitin frifinnes på bakgrunn av tiltalen og de lovene dommeren har tilgjengelig.
  • Nikitin dømmes til fengsel som spion uten at verken dommer eller forsvarer har fått se loven som tiltalen baseres på.

- En farse

Nikitins advokat, Jurij Schmidt, kommenterer sakens dramatiske utvikling slik:

- Det blir rettssak, selv om sakens parter ikke får innsyn i loven han skal ha brutt. Dette viser hvilken rettsfarse denne prosessen i realiteten er. Det vil ikke være mulig å komme med en fellende dom uten at loven legges på bordet.

Nikitin-kollega Thomas Nilsen sier dette:

- Med det internasjonale observatørkorpset som nå er på vei til St. Petersburg vil en fellende dom på dette grunnlaget få svært negative konsekvenser for Russland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling