Nikitin-venn drept

Drapet på den liberale politikeren Galina Starovojtova (52) har utløst sorg, bitterhet og sinne i Russland. Starovojtova var blant annet en ivrig støttespiller for Bellona-medarbeideren Aleksandr Nikitin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rasende president Boris Jeltsin vil personlig overvåke etterforskningen og har beordret innenriksministeren til å granske likvideringen. Starovojtova var en av Russlands mest kjente reformpolitikere og den mest markante kvinnen i russisk politikk. Hun var parlamentsmedlem med tilknytning til reformpartiet Demokratisk Russland og var tidligere rådgiver for Boris Jeltsin i etniske spørsmål.

I lang tid har den respekterte politikeren også engasjert seg for Bellona-medarbeideren Aleksandr Nikitin.

- Hun har vært en trofast støttespiller helt fra starten. Drapet er et sjokk, sier Frederic Hauge i Bellona til Dagbladet.
Hauge understreker at det ikke er noen grunn til å tro at det er noen sammenheng mellom hennes støtte til Nikitin og drapet.

- Starovojtova var en av de viktigste parlamentarikerne som kjempet for Nikitin i Russland. Hun har også stilt opp og kausjonert for ham, forteller Hauge.

Både Nikitin og hans advokat deltok i går sammen med flere hundre andre mennesker i en spontan sørgemarkering for den drepte politikeren i St. Petersburg.

Meid ned

Starovojtova ble fredag kveld meid ned med automatvåpen av to maskerte personer i trappeoppgangen til hennes egen leilighet i St. Petersburg. En medarbeider, Ruslan Linkov (27), ble alvorlig såret i overfallet, men vil trolig overleve.

- Jeg er rasende etter nyheten om attentatet. Vi må få slutt på denne gangsteraktiviteten umiddelbart. De skyldige skal tas, koste hva det koste vil, tordnet statsminister Jevgenij Primakov i går.
Starovojtova var en uredd talsmann for menneskerettigheter og liberalisering av russisk politikk. Hun var kjent for å ta opp minoritetenes problemer. I Statsdumaen var hun en fryktet motstander for nasjonalister og kommunister og har flere ganger mottatt trusler fra andre politikere. Hennes engasjement skaffet henne mange fiender. For tida arbeidet hun med tanke på å bli valgt til ny guvernør i St. Petersburg. Hun planla også å stille til presidentvalget i år 2000.

- Jeg utelukker at dette er et mafiadrap. Hun drev ikke forretninger i St. Petersburg, sier en av hennes rådgivere, Mikhail Gokhman.

Han forteller at det for kort tid siden var innbrudd i leiligheten hennes og at hun tidligere er blitt truet på livet.

Starovojtova er den sjette parlamentarikeren som er drept i Russland siden 1993.
- Attentatet retter seg ikke bare mot Starovojtova, men mot hele nasjonalforsamlingen og regjeringen, understreker statsminister Primakov.

Innenriksminister Sergej Stepasjin ankom St. Petersburg i går morges for å lede etterforskningen av drapet. Han ville ikke si noe om motivet.

- La oss ikke forhaste oss med kommentarer nå, sa han til tv-stasjonen NTV.

Politisk motivert

Likevel gikk de fleste spekulasjonene i går ut på at drapet er politisk motivert.

- Hvem kom hun i veien for? Svaret er enkelt: Kommunister og gangstere, slo tidligere visestatsminister Anatolij Tsjubais fast.

Starovojtova hadde den siste tida lagt seg ut med anti-semittiske krefter. Hun har også vært involvert i etterforskning av korrupte politikere. For litt siden uttalte hun:

- Jeg har fått mange drapstrusler. De vet hvor jeg bor. De får bare komme.