INGEN ADGANG: Bjarte Seim og medeierne av utestedet Off Pist var enstemmige i avgjørelsen om å henge opp dette skiltet i døra. - Vi ønsker ikke nikkersgjenger her, sier han.Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
INGEN ADGANG: Bjarte Seim og medeierne av utestedet Off Pist var enstemmige i avgjørelsen om å henge opp dette skiltet i døra. - Vi ønsker ikke nikkersgjenger her, sier han.Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

Nikkersgjengene herjer høyfjellet

- Men her slipper vi ikke inn folk med nikkers, sier Bjarte Seim ved utestedet Off Pist på Geilo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| GEILO (Dagbladet): De kommer i alle størrelser og fasonger, påsketuristene på Geilo. Men det som skiller dem, er hvor mye penger de har — og om de går i nikkers.

— Vi kan vedde 50 000, eller 500 000 kroner. Det er ikke noe problem. La oss si 500 000, sier damen i pels og strekker fram neven.

Skal det spilles brettspill i påsken, er innsatsen høy. Men hun blunker ikke. Da er hun mer redd for å tape et helt annet veddemål: Om hun klarer påskens store topptur på ski.

— Jeg har satset mye penger, virkelig mye penger, sier hun og går for en ny drink i baren.

Rolls på snøføreDagbladet er på Geilo for å sjekke påskestemningen. Her er mange verdener nå samlet på et veldig lite sted.

De med kapital betaler gladelig 60000 kroner for en hotellferie.

Andre lever fra hånd til munn for å leve et liv som skibomser. De snakker helst ikke med hverandre. Jo Sundheim parkerer bilen utenfor hotellet.

NIKKERSGJENG: Drammenserne Christoffer Lundgreen (23, t.v,) Katharina Lindström Gjesdal (18), Simen Maynard Wøien Christensen (23), Anniken Gravelsæther Arvik (19), John Erik Laug (22) og Nicoline Sundt (20) sverger til nikkers til middag. Her er de uten, på afterski på Dr Holms. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
NIKKERSGJENG: Drammenserne Christoffer Lundgreen (23, t.v,) Katharina Lindström Gjesdal (18), Simen Maynard Wøien Christensen (23), Anniken Gravelsæther Arvik (19), John Erik Laug (22) og Nicoline Sundt (20) sverger til nikkers til middag. Her er de uten, på afterski på Dr Holms. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

— En virkelig god bil å kjøre på vinterføre, sier Sundheim og ser på sin Rolls-Royce Phantom til en verdi av rundt seks millioner kroner. En av to i sitt slag i Norge.

Han er ikke på påskeferie for å vedde om noe som helst eller for å vise seg fram, men for å ta barna i slalåmbakken. 20-åringen vi seinere møter i baren, er derimot her for å vise seg:

— Det gjelder å bestille noe dyrt. Du er hva du bestiller, sier mannen med vannkjemmet hår og nikkers.

Bruker ikke mynterDrinker skal helst ha et navn som er ukjent for bartenderen, og det betales konsekvent med cash, i hele sedler. Mynt tas aldri i retur. Han endte ikke med å rave rundt med ei champagneflaska til 12000 kroner i hånda. Men kanskje gjør han det i morgen.

— Det er ikke tilfeldig at man snakker om champagneluften på Geilo, sier driftssjef Stein Åge Hære ved Dr Holms hotell.

I 100 år har hotellet vært reisemål for folk som forventer kvalitet, og som er villige til å betale solid for det. Etter å ha pusset opp for 250 millioner kroner, regner de med å holde stand i nye generasjoner.

FJELLGEIT: Jo Sundheim og barna Jo Magnus (13) og Annik (7) ankom fjellheimen standsmessig i en Rolls Royce Phantom, verdt seks millioner kroner. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
FJELLGEIT: Jo Sundheim og barna Jo Magnus (13) og Annik (7) ankom fjellheimen standsmessig i en Rolls Royce Phantom, verdt seks millioner kroner. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

— Det er en forpliktelse vi har overfor bygda og bygget, ta vare på det og føre arven videre, sier Hære.

LivsnyterenNoe av arven har administrerende direktør Erik Johannessen i Bring Logistics nytt godt av i 25 år, nemlig vinkjelleren. Rett etter frokost plukker han ut en vin fra hotellets rikholdig vinkjeller som skal nytes til middagen.

— Det handler om å nyte livet med god mat og god vin, sier fjellklatreren og skiløperen.

Hva påsketuren koster ham, ønsker han ikke å si. Han stiller opp for Dagbladet av kjærlighet til Geilo og Dr. Holms. Med viner til 3000 kroner på regninga, innrømmer han at det koster. Men å vise det fram er ikke hans stil.

Nikkersgjengen— Jeg er sosialdemokrat og diskuterer samferdselspolitikk eller konjunkturene enn å vifte med dyr champagne, sier Johannessen.

Han tar heller ikke på seg slalåmbriller og langrennstøvler for å gå fra hotellrommet til afterski. Hver dag går han tre til fem mil på ski.

— Jeg avskyr alt snakket om Birken. Riktignok går jeg fort på ski. Men det gjør meg ikke til noen bedre leder, sier Johannessen.

Aksjemekler Christoffer Lundgreen (23) går Birken og trives best i den beryktede Skibaren på Dr Holms med nikkersen på.

— Det behagelig å gå med, et folkeplagg, sier drammenseren med familiehytte på Kikut. Det er slike uttalelser som får skibomsene på utestedet Off Pist til å le seg i hjel.

DAGENS UTVALGTE: Hotellgjest Erik Johannessen er vinkjenner og legger vekt på god mat og riktig vin. Sammen med driftssjef Stein Åge Hære ved Dr Holms hotell har han tilbrakt mye tid blant kvalitetsvinene. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
DAGENS UTVALGTE: Hotellgjest Erik Johannessen er vinkjenner og legger vekt på god mat og riktig vin. Sammen med driftssjef Stein Åge Hære ved Dr Holms hotell har han tilbrakt mye tid blant kvalitetsvinene. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

Der er det ingen adgang for folk med nikkers.

— I Skibaren slipper du ikke inn uten dress og slips. Her slipper du ikke inn med nikkers, sier innehaver Bjarte Seim på Off Pist.

Han beskriver vestkantgutter i alderen 20—25 år, med lommene fulle av spenn.

— De passer ikke inn hos oss. Det blir bare bråk når de kommer, sier medeier Michael Pedersen.

— Det er helt greit. Vi vil ikke ha «boardere» i baggy klær på Dr Holms heller, sier John Erik Laug (22).

Han har nikkers. Det samme har alle vennene hans.

— Liker rølp ogsåNikkersgjengen slites mellom sober overflod, og klassisk flatfyll.

— Ok, jeg innrømmer det. Jeg trives i Hemsedal også. Der er det mye mer rølpete. Men like lett å sjekke damer. Så er det en gang slik at jeg er vokst opp i nikkers, sier Laug.

SKIBOMS: Pierre Ekman (30) og hans fire samboere forsørger seg med strøjobber for å kunne kjøre mest mulig på brett. - Vi lever litt i en boble og bryr oss ikke så mye om hva som skjer på utsiden, sier Ekman. Sveitsiske Kim (t.h.) har akkurat blitt sydd sammen på legevakten etter et stygt fall i bakken. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
SKIBOMS: Pierre Ekman (30) og hans fire samboere forsørger seg med strøjobber for å kunne kjøre mest mulig på brett. - Vi lever litt i en boble og bryr oss ikke så mye om hva som skjer på utsiden, sier Ekman. Sveitsiske Kim (t.h.) har akkurat blitt sydd sammen på legevakten etter et stygt fall i bakken. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

— Dette er vårt sted. Det hjemmekoselig her, sier Katharina Lindstrøm (18).

På Off Pist er hjemmekos det siste man tenker på.

— Men her kan du i hvert fall danse på bordene, sier Seim.

Skibomsen— Vi lever i ei boble her, og bryr oss ikke med skituristene i nikkers. De har en greie jeg ikke forstår, sier svenske Pierre Ekman (30).

Han er skiboms og bor sammen med fire svenske venninner på Geilo. Den enkle leiligheten koster dem 6000 kroner per måned, det samme andre betaler for ei natt i suite på Dr Holms. Han mener å leve fint for 700 kroner i uka.

— Det viktigste i livet mitt nå er en eneste ting, å kjøre snowboard. Vi lever et ansvarsløst liv. Men vi har det kult og tar vare på hverandre, sier han.