TIDLIG KRØKES: Nikolai Lukasjenko får overrakt en gullpistol av Russlands daværende president Dmitri Medvedev i 2009. Foto: AP Photo/RIA Novosti, Vladimir Rodionov, Presidential Press Service/NTB Scanpix
TIDLIG KRØKES: Nikolai Lukasjenko får overrakt en gullpistol av Russlands daværende president Dmitri Medvedev i 2009. Foto: AP Photo/RIA Novosti, Vladimir Rodionov, Presidential Press Service/NTB Scanpix Vis mer

Nikolai (11) bærer gullpistol og reiser verden rundt. Han skal ta over etter «Europas siste diktator»

Gjenvalgt med 83 prosent av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Søndag gikk det hviterussiske folk til urnene i presidentvalget, og ikke uventet var det den sittende presidenten Alexandr Lukasjenko som stakk av med seieren med drøye 83 prosent av stemmene.

Lukasjenko har sittet med makten i landet i 21 år, og nå er det duket for forlengelse. Samtidig er det tydelig at 61-åringen er klar over at han ikke kommer til å inneha vervet til evig tid.

Da presidenten i går avla sin stemme var det nemlig med sin 11 år gamle sønn Nikolai på slep. Og det er ikke første gang unggutten er med pappa på jobb. Det skriver den britiske avisa The Telegraph.

I embets ærend Allerede i 2008 dukket Nikolai, også kjent som «Kolya», opp under en militærparade da uavhengighetsdagen skulle markeres i hovedstaden Minsk.

Siden den gang har Nikolai vært med på både det ene og det andre. Han har vært med faren på en rekke diplomatiske oppdrag verden rundt, og innen han hadde rukket å bli sju år gammel hadde han allerede møtt pave Benedikt, daværende president i Venezuela Hugo Chavez og Dmitri Medvedev som da var Russlands sittende president.

Sistnevnte ga for sikkerhets skyld den lille gutten en pistol laget av gull - den samme pistolen han har blitt avbildet med under en rekke militærøvelser.

Og under slike arrangementer har Nikolai også en identisk kopi av uniformen til pappa.

Det er ikke offentlig kjent hvem som er 11-åringens mor, men Telegraph spekulerer i at han er sønnen til presidentens tidligere lege, Irina Abelskaja. Lukasjenko har også to voksne barn med sin kone.

Reaksjoner Den siste opptredenen til den dynamiske duoen var under FNs generalforsamling i september der de blant annet ble avbildet sammen med USAs president Barack Obama.

I henhold til den hviterussiske grunnloven kan ingen velges til president før de har blitt 35 år gamle. Det vil med andre ord si at Lukasjenko selv må sitte i 24 år til om sønnen skal ta over. Dette skaper reaksjoner.

- At dette blir et dynasti er en sannsynlighet på lang sikt, men «Kolya» er veldig ung og dette sender en klar beskjed: Ja, jeg forbereder sønnen min på å ta over, men dere blir ikke kvitt meg på en stund, sier Andrew Wilson, en ekspert på østeuropeisk politikk etter Sovjetunionens fall.

SÅNN SKAL DET GJØRES: Pappa Aleksandr Lukasjenko lar sønnen Nikolai slippe stemmeseddelen i urnen under gårsdagens presidentvalg. Foto: AP Photo/Sergei Grits/NTB Scanpix
SÅNN SKAL DET GJØRES: Pappa Aleksandr Lukasjenko lar sønnen Nikolai slippe stemmeseddelen i urnen under gårsdagens presidentvalg. Foto: AP Photo/Sergei Grits/NTB Scanpix Vis mer

Andrej Sannikov har tidligere stilt til valg mot Lukasjenko, og lever nå i eksil. Han mener det er ydmykende at Lukasjenko tar med seg sønnen til alle verdenshjørner.

- Når jeg ser hvordan denne unge gutte blir brukt til å ydmyke utenlandske ledere, synes jeg bare synd på ham. Jeg skjønner ikke at de finner seg i det, sier han.

Solid seier Det var sjefen for Hviterusslands valgkommisjon som presenterte resultatene i valget natt til mandag, og ga Lukasjenko seieren med 83,49 prosent av stemmene.

Det er i tråd med valgdagsmålingene som søndag ga presidenten - ofte omtalt som Europas siste diktator - over 80 prosents oppslutning. Dermed er alt klart for at Lukasjenko kan ta fatt på sin femte periode som landets øverste leder, skriver NTB.

Tatjana Korotkevitsj var den av utfordrerne som kom nærmest; hun fikk 4,42 prosent av stemmene. Valgdeltakelsen skal ha vært 86,75 prosent

PUTIN: Her er Aleksandr og Nikolai avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin under ishockey-VM i Minsk i fjor. Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/NTB Scanpix
PUTIN: Her er Aleksandr og Nikolai avbildet sammen med Russlands president Vladimir Putin under ishockey-VM i Minsk i fjor. Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer