Nikolai Astrup ut mot broren: - Ikke enig

Finansmannen Morten E. Astrup fikk kritikk etter utspill om at menn har det verre enn kvinner. Han får ingen støtte fra statsråd og bror Nikolai.

UENIG: Nikolai Astrup (H) støtter ikke brorens uttalelser om kvinner i næringslivet. Her under en konferanse da han var utviklingsminister i 2018. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / NTB Scanpix
UENIG: Nikolai Astrup (H) støtter ikke brorens uttalelser om kvinner i næringslivet. Her under en konferanse da han var utviklingsminister i 2018. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Det er en hel generasjon menn som har det vanskeligere enn kvinner nå, sier finansmann Morten E. Astrup i et lengre intervju med Dagens Næringsliv.

Han er bror til digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H).

Investor og finansmann Morten E. Astrup. Foto: REX / NTB Scanpix
Investor og finansmann Morten E. Astrup. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg blir sikkert skutt for å si dette. Det er sikkert noen som vil heve stemmen, men det lever jeg godt med, fordi jeg tror debatten trenger noen menn som sier det de mener, sier han videre til avisa.

Dagens Næringsliv tok kontakt med Astrup etter at han på Facebok skrev at «mange flinke hardtarbeidende menn blir forbigått fordi de er menn i Norge i dag.»

I det påfølgende intervjuet med Dagens Næringsliv hevder Morten E. Astrup at «ikke like mange kvinner» har lyst til «å satse» i næringslivet som menn, men sier samtidig at «det er viktig med mange kvinner i næringslivet».

Ingen støtte fra broren

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup sier nå at han ikke støtter brorens syn.

- Jeg kan ikke svare for andre enn meg selv i denne saken, og jeg er ikke enig i uttalelsene som er referert i Dagens Næringsliv, sier statsråden til Dagbladet.

- Utover det har jeg ikke noe behov for å gi ytterligere kommentarer enn at jeg er glad for at regjeringen nylig innførte flere tiltak for å få flere kvinnelige toppledere i næringslivet, fortsetter Nikolai Astrup.

Morten Astrup har en egen teori om hvorfor færre kvinner har topplederstillinger i næringslivet.

- Det skal veldig mye til at flere kvinner enn menn blir gründere. Flest menn går konkurs, og det er flest menn som gjør det aller best. Menn tar mer risiko, og det tror jeg er genetisk, sier Astrup til Dagens næringsliv.

- Han virker virkelighetsfjern

Cecilie Myrseth (Arbeiderpartiet), stortingsrepresentant og medlem i næringskomiteen, reagerer sterkt på Morten E. Astrups utsagn om kvinner og menn i næringslivet. Hun mener slike holdninger tilhører fortida, og ikke har noen hold i virkeligheten.

Cecilie Myrseth (Ap), her under Stortingets spørretime.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Cecilie Myrseth (Ap), her under Stortingets spørretime. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Når du bruker tiden din på å fly privat mellom Sveits og London, bør du sette foten ned på jorda. Han virker virkelighetsfjern, og det er åpenbart lenge siden Astrup har vært i Norge, for her trenger vi en aktiv likestillingspolitikk, sier hun til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg håper ikke det er denne holdningen som påvirker politikken rundt middagsbordet til familien Astrup, sier Myrseth.

- Pinlig

Hun mener også at Astrup stakkarsliggjør seg selv.

- Det er pinlig, men godt det finnes mange fornuftige menn der ute som sier noe annet, blant annet Petter Stordalen. Han skal ha applaus, mener Myrseth.

Det har ikke lykkes Dagbladet å nå Morten Astrup torsdag.

Myrseth sikter til Stordalens utspill under Almdalsuka - den svenske versjonen av Arendalsuka - hvor milliardæren sa at «Norden styres fortsatt av sånne som meg. Hvite, heterofile menn på 55 pluss.»

- Jeg skammer meg litt når jeg ser min egen datter på 27 år i øynene, sa Stordalen, og la til:

- Dere tror kanskje utviklinga har gått i riktig retning? Nei, dessverre er det ikke sånn.

Kommentarene kommer etter en pågående debatt om kvinners posisjon i næringslivet, hvor blant annet investorprofil Jan Petter Sissener har sagt til Dagens Næringsliv at «vi må slutte å belyse at det er for få kvinner i lederjobber».